maanantai 24. toukokuuta 2021

Koston enkeli(1981)

 Alkuperäinen nimi: Ms. 45


Tunnetaan myös nimellä: Angel of  Vengeance

Ohjaaja: Abel Ferrara 


Käsikirjoitus: Nicholas St. John


Pääosissa: Zoe Lund, Steve Singer, Jack Thibeau, Peter Yellen, Abel Ferrara.

Nyt jälleen kerran  arvostelussa lievästi aliarvostetun Ferraran 2. kokoillan elokuva. Sitten asiaan:


Mykkä ompelija  Thana joutuu boom shakalakatuksi kujalla naamioidun hiipparin(ohjaaja itse) toimesta ja voiko päivä enää huonommaksi  mennä, kun kotona odottaa murtovaras, joka käteisen lisäksi haluaa myöskin boom shakalakata.



Mutta tällä kertaa boom shakalakailu jää kesken, kun Thana nappaa murtovarkaan  mutkan ja täräyttää hänet pois maisemaa rumentamasta.


Dumpattuaan raadon kujalle Thana päättää pitää mutkan itsellään ja pian alkaakin miesten osuus ison omenan väkiluvussa vähenemään, kun Thana alkaa tykittämään nelivitosella äijiä pois maisemia rumentamasta.



Miesvihamielisen sisällön takia tämä on ollut ilmestyessään pahamaineinen teos ja etenkin #Metoon ja poliittisen  korrektiuden aikakaudella  tämä on edelleen ajankohtainen teos, vaikkakin parhain  terä onkin 40 vuodessa  vähentynyt ja tämä onkin  Pam Grierin 70-luvun tuotannon, Savage Streetsin(1984) ja Tyttö nimeltä Nikitan(1990)  ohella parasta naisten tähdittämää toimintaa, vaikkakin tämä onkin enemmän psykologinen draama/ trilleri Taksikuskin(1976) tyylin ja paukuttelua ei hirveästi ole, mutta, Ferraran hovikäsikirjoittaja St. Johnin  jälleen kerran terävä käsikirjoitus sekä Lundin tyylikäs kokonaan vuorosanaton  roolisuoritus korvaavat hyvin vähäistä toiminnan puutetta.


Ms 45 on jälleen kerran tattuta Ferraraa alusta loppuun ja vielä tarinansa osalta 40 vuotta ilmestymisensä jälkeen edelleen  ajankohtainen teos astetta rankenmasta feminismistä.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti