torstai 31. joulukuuta 2020

Mishima-Elämän neljä lukua(1985)

 Ohjaaja: Paul Schrader


Käsikirjoitus: Paul & Leonard Schrader


Pääosissa: Ken Ogata, Masayuki Shinoya,  Junkichi Orimoto, Roy Scheider


Koska sain joululahjaksi Stan Sakain Usagi Yojimbon 1. kirjan ja käytyäni tänään juhlistamassa uutta vuotta japanilaisessa ravintolassa, ajattelin sen kunniaksi päättä tämän kaoottisen vuoden arvostelemalla aiheeseen liittyvän klassikon, jonka kertomasta tapahtumista  tuli tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta.


Elokuva kertoo siis Yukio Mishimasta (1925-70)  kuuluisasta japanilaisesta kirjailijasta, diggasi Samurai-jutuista ja niiden inspiroimana päätti tehdä vallankaappauksen, tarkoituksena palauttaa Japani takaisin keskiajalle, mutta lopulta homma päättyi Yukion kannalta sotkuisesti ja leffa siis kertoo tittelin mukaisesti neljään osaan jaettuna Yukion elämästä ja teoista.


Koska elokuva on amerikkalais-japanilainen yhteisproductio, eivätkä jenkit diggaa tekstityksiä ja dubattuna leffa olisi muuttunut komediaksi vakavasti otettavan taide-elokuvaan sijaan, niin leffa on molempien mantereiden katsojien iloksi puhuttu japaniksi ja selostettu englanniksi, josta vastasi itse legendaarinen Roy Scheider.


Myös leffan tuotanto ja musiikkipuolella on kovia tekijöitä, nimittäin George Lucas ja hiljattain maassamme vierailut Francis Ford Coppola, jotka tuottivat aiemmin Kurosawan vähemmän tunnetun teoksen Kagemusha-varjokenraalin(1980) ja musiikeista vastaa ei niinkään vähäpätöisempi henkilö kuin kaikken aikojen parhaimman dokkarin Koyaanisqatsin(1982)  säveltänyt   Phillip Glass.


Vaikka Yukio Mishiman elämä ja teot eivät olisi entuudestaan tuttuja, niin siitä huolimatta tämä on lievästi aliarvostettu ja katsomisen arvoinen kasariklassikko taide-elokuvista ja japanilaisesta kulttuurista kiinnostuneille


Leffakulinaristi toivottavaa kaikille lukijoilleen hyvää ja (toivottavasti parempaa) uutta vuotta 2021, niin arjen kuin elokuvien kannalta.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti