keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Miljardin dollarin aivot(1967)

 Ohjaaja: Ken Russell


Käsikirjoitus: John McGarth( Len Dreightonin kirjan pohjalta)


Pääosissa: Michael Caine, Karl Malden, Francoise Dorléac, Ed Begley, Oscar Homolka, Guy Doleman, Vladek Sheybal, Donald Sutherland


Nyt arvostelussa  toisen legendaarisen brittivakoojan seikkailu, joka on sinänsä värikäs tapaus, koska se kuvattiin suurimmaksi osaksi Suomessa, ohjauksesta vastasi legendaarinen Ken Russell ja  tuottajana hääri 9. Jaska Böndeä tuottanut Harry Salzman, joten ainekset laattuleffaan on taattu.


Harry Palmer on jäännyt  työnsä MI5:en palveluksessa ja tienaa elantonsa yksityisetsivänä, kunnes  eversti Ross( Doleman) ilmestyy Harryn toimistolle, joten Harry päätyy talviseen pääkaupunkiimme löytääkseen professori Kaarnan, joka löytyykin vainajana  ja  sitten Harry tapaa vanhan ystävänsä Leon (Malden)  ja salaperäisen blondin Anjan( Dorléac), joiden kanssa Harry päätyy Turun linnaan, jossa elokuvan tittelissä mainitut aivot eli tosi iso, hyvin retrohtava tietokone( äänenä Donald Sutherland) jonka avulla  Texasilaisen öljymiljonääri Midwinterin ( on siinäkin taas omituinen sukunimi!)  johtama yksityisarmeija aikoo pistää Neuvostoliiton matalax.


Kuten alussa totesin, on se eeppistä, kun Suomi on ollut jo hyvin edustettuna valkokankaalla jo 60-luvulla ja  täytyy kyllä myöntää, että  pääkaupunkimme näkeminen talvisena oli aika huikea  ja tavallaan nostalginen kokemus, varsinkin, koska viime talvi oli köyhä ja tulevakin talvi näyttää uhkaavalta lumitilanteen kannalta, joten  näyttää siltä että kunnon talvet ovat   historiaa ainakin pääkaupunkiseudulla, joten Miljardin dollarin aivot   voikin luetella suurten talvispektaakkelien kuten   Ase ja Laki(1959) Vampyyrintappajat (1967)  Suuri hiljaisuus(1968) McCabe & Mrs. Miller(1971) Hohto(1980) The Thing(1982) & The Hateful Eight(2015)joukkoon.


Pääkaupunkimme  lisäksi myös Turun linna ja Porvoo, joka syystä tai toisesta esittää Latviaa pääsevät myöskin hyvin esille.


Miljardin dollarin aivot on  tyylikäs ja paikoittain psykedeelistä menoa tarjoava  vakoojatarina, joka on taiteellisesti ja viihteelisesti  Jaska Böndejä  tasokkaampi teos.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti