sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Voittamaton ykkönen(1980)

 Alkuperäinen  nimi: Big Red One


Ohjaus & käsikirjoitus: Samuel Fuller


Pääosissa: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward,  Perry Lang, Siegfried Rauch, Stephane  Audran, Marthe Villalonga  Matteo Zoffoli


Nyt arvostelussa legendaarisen ja rikollisen  aliarvostetun Fullerin omakohtaisiin kokemuksiin perustuva jermuleffojen klassikko.


Leffassa seurataan USAn armeijan 1. Jalkaväkidivisioonan ( Big Red One) edesottamuksia toisen maailmansodan melskeissä  Pohjois-Afrikasta Länsi-Saksassa.

Koska Fuller ei ollut uransa aikana kovinkaan suosittu Hollywoodissa, studiot sekaantuivat liikaa hänen elokuviinsa ja siitä syystä Big Red One on lievästi sekava, koska hahmoja ja heidän taustoja   ei valaista tarkemmin ja monet sotaosuudet  jäävät  tyngiksi, esimerkkinä mainittakoon Normandian maihinnousua  kuvaava osuus, jossa  muutama jermu häärii rannalla ja taustalla näkyvää  maihinnousualusta   lukuunottamatta rantavedet  ja horisontti kumisevat tyhjyyttään, joten olisi luullut, että 4 miljoonan budjetilla olisi  irronnut enemmän  jermuja ja muuta tilpehööriä rannalle, joten edellä mainittu kohtaus ei tee oikeutta historia suurimmalle maihinnousulle ja   näin räikeää tuotantokuluissa säästämistä en ole  nähnyt   pahimmissa b-luokan productioissa.


Joka tapauksessa Big Red One on hyvinkin tyypillinen jermuleffa, jossa jenkkipropaganda haiskahtaa  ja kaikki kansalaisuudet  puhuvat jälleen kerran englantia hauskalla aksentilla, koska jenkit eivät vieläkään jaksa lukea tekstityksiä ja  kliseiden lisäksi tämä on harvoja WW2-leffoja, joissa sodan kauhut tuodaan esille, mutta missään vaiheissa leffa ei mässäile väkivallalla.


Arvostelu on kirjoitettu 160 minuuttisen pidennetyn version pohjalta.



Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti