tiistai 24. marraskuuta 2020

Freaky(2020)

 Ohjaaja: Christopher Landon


Käsikirjoitus: Christopher Landon & Michael Kennedy


Pääosissa: Kathryn Newton, Vince Vaughn, Celeste O Connor, Misha Osherovich, Uriah Shelton,  Melissa Collazo, Dana Drori,  Katie Finneran, Alan Ruck


Tänään tuli nautittua elävistä kuvista isolta kankaalta toistaiseksi viimeistä kertaa, kun teatterit menevät taas kiinni kuukausiksi  mistä kuuluu kiitos eräälle kuuluisalle virukselle ja kulttuuria  vihaaville korkeimille tahoille.


Nyt kuitenkin itse asiaan: Fiktiivisessä Blisfieldin pikkukaupungissa riehuu Bliesfieldin teurastajaksi kutsuttu teinejä jahtaava  sarjamurhaaja, jota kuitenkin pidetään urbaanina legendana.

Vanhempien kartanolla dokaamisen ja sekstailun merkeissä iltaa viettävät teinit saavat kokea urbaanin legendan kovimman kautta, kun teurastajaa saapuu paikalle ja lahtaa teinit Friday The 13th-tyyliin käyttämällä hyödyksi  kartanon irtaimistoa. Samalla teurastajan matkaan tarttuu Asteekien aikakaudelta peräisin oleva mystinen La Dola-tikari.


Räväkän prologin jälkeen siirrytään seuraamaan päähenkilö Millie Kessleriä ja häneen ystäviään Nylaa ja Joshia, jotka ovat kenties Slasher-elokuvien ensimmäiset kiintiö vähemmistön edustajat, sillä kultakauden Slashereissä  on harvemmin nähty etnisen ja LGBT-vähemmistön edustajia, mikä onkin  merkki PC-kulttuurin leviämisestä kauhugenreen ja myöskin piristävää vaihtelua 30-vuotiailta näyttäviin  ”teineihin”, jotka eivät osaa muuta tehdä, kuin pössytellä, dokata, sekstailla ja joutua naamioidun veitsimiehen uhreiksi.


Koulun futisjoukkueen Chearleaderinä toimiva Millie joutuu teurastajan seuraavaksi uhriksi, muttei delaa, koska La Dola-tikari vaihtaa uhrin ja tikarin käyttäjän ruumita keskenään, joten seuraavana aamuna teurastaja herää Millien kotona Millien näköisenä ja Millie itse taas törkyisestä, kuumottavan sälän ja kodittomien täyttämästä  varastorakennuksesta  teurastajan näköisenä.


Kaiken lisäksi teurastaja päättää ottaa ilon irti uudesta ruumistaan ja jatkaa murhien tehtailua, sillä kuka nyt epäilisi teinityttöä? Sillä välin Millie ja hänen ystävänsä yrittävät saada teurastajan kiinni, koska jotta ruumiit siirtyisivät takaisin oikeille omistajilleen, teurastajan pitää saada La Dolasta keskiyöhön mennessä tai muuten muutos on pysyvä.


Uudeksi kauhuelokuvaksi Freaky  on yllättävän  hyvä ja viihdyttävä, mistä kuuluu kiitos absurdille tarinalle ja Friday The 13th-henkisille tapoile, jotka ovat  hyvinkin graafisia ja epämiellyttävän riemastuttavia, esim  epilogin murhista WC-pöntön kannella toteutettu, josta niin ikään epämielyttävän riemastuttavasti leikattiin autotalissa  tapahtuvaan sekstailuun, mikä osoittaa ohjaaja Landonin hallitsevan goreilun ja nokkelan sanailun oheela myös visuaalisen kikkailun.


Lisäksi krediittiä täytyy antaa myös Vincen hyvästä roolisuorituksesta teurastajana  ja mukaava nähdä, että Vince on pikku hiljaa siirtynyt WC ja seksihuumoria viljelevistä komedioista hieman rosoisempiin rooleihin.


Joka tapauksessa  Freaky on nykykauhun aatelia ja myöskin yksi tämän poikkeuksellisen vuoden parhaimpia elokuvia.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti