keskiviikko 22. elokuuta 2018

The Exterminator(1980)

Tunnetaan myös nimellä: Teloittaja

Ohjaus ja käsikirjoitus: James Glickenhaus

Pääosissa: Robert Ginty, Christopher George, Steve James, Samantha Eggar


Vietnamissa sattuu ja tapahtuu, kun joukko jenkkejä jää sotavangiksi ja  yksi  POW menettää päänsä pyjamapetterien toimesta. Onneksi päätön meninkin jää vain yhteen POWiin Michael Jeffersonin (Steve James) alkaessa ramboilemaan.

Vuosia myöhemmin Jefferson ja leffan varsinainen päähenkilö John Eastland (Robert Ginty) tekevät töitä varastolla, kunnes joukko kaljanhimoisia jengiläisiä tulevat varastolle kuokkavierailemaan ja pöllimään kaljat. Seuraa tappelu ja jengiläiset pakenevat paikalta ilman kaljaa.


Myöhemmin Jefferson joutuu samojen epelien pahoinpitelemäksi ja päätyy teholle.

Istuttuaan puiston penkillä kuuntelemassa Jeffersonin muijan itkua ja kovisteltuaan yhtä nilkkiä liekinheittimen kanssa kujalla  John löytää jengiläiset  ja teilaa heidät. Koska sankarimme löysi jengiläiset alle puolessa tunnissa, on Glickenhausin täytynyt keksiä jotain täytematskua, joten loput leffasta onkin  yllättävän helposti löytyvien rikollisten teilaamista ja poliisi Daltonin ( Christopher George)  tutkimuksia liittyen Eastlandin  edesottamuksiin.


The Exterminator  on hyvinkin tyypillinen vigilante-leffa ja harvinaisen väkivaltainen sellainen. Pää leikaataan irti,  2 jengiläistä heitetään kellariin rottien nakerrattavaksi, mies tungetaan lihamyllyn, Dobermanni saa sähkökäyttöisestä veitsestä, iloluontoista naista poltetaan kolvilla puskureille ja puhalluslamppukin on kovassa käytössä. Eastland menee jopa niinkin pitkälle, että   hän terästää luodit syaniidillä.

Elikkä tämmöistä "mieltäylentävää" sisältöä The Exterminator tarjoaa ja koska leffa sijoittu New Yorkiin 14 vuotta ennen kuin  Rudy Giulianista tuli pormestari ja  kaupunki siivottiin urakalla ja vaikka Eastlandin toiminta  on moraalisesti arveluttavaa, mutta tässä tapauksessa hyväksyttävää (koiran tappamista lukuunottamatta) koska New York oli oikeasti  elinkelvoton kaupunki tuolloin.


Ja vaikka leffa onkin tehty 1980 ja suurin osa väkivallasta on viittellistä ja tapahtuu off-screeninä, ei tätä siitä huolimatta voinut katsoa  samalla tavalla kuin muita toimintaleffoja. Väkivaltaisuuden lisäksi minua ärsytti  elokuvan epäloogisuus. Eastland lähti yllätävän nopeasti kostoretkelle ilman perinteistä treenimontaasia ja aseidenhankintakohtausta. Lisäksi Eastland tuntui löytävän rikolliset liiankin helposti ottaen huomioon leffan sijoittumiseen New Yorkiin. Keltaisilta sivuiltako hän rikolliset löysi? Perinteinen etsiväntyö olisi ollut kyllä paikallaan, ziisus kraist!


Lisäksi näyttävä kansikuva liekinheitintä heiluttavasta kypäräpäästä on huijannut monet ostamaan ja luulemaan tätä kunnon toimintaleffaksi. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä toimintaa tässä oli aika vähän, liekinheittimen osuus jäi vaan yhteen kohtaukseen, mutta sentään jatko-osassa sitä käytetäänkin oikein olan takaa ja Eastland esiinty pääasiassa omalla lärvillään.



Tyly, väkivaltainen, ja raju vigilante-leffa, joka säväyttää edellen, vaikka leffan särmä onkin kulunut vuosien myötä pois.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti