torstai 9. elokuuta 2018

Synttärit(1984)

Alkuperäinen nimi: Sixteen Candles

Ohjaus ja käsikirjoitus: John Hughes

Pääosissa: Molly Ringwald, Anthony Michael Hall, Michael Schoeffling, Gedde Watanabe, John Cusack, Joan Cusack, John Kapelos


Leffakulinaristi täytti tänään 24 vee, joten sen kunniaksi arvostelen nyt tämän teinielokuvien yhden  mestariteoksista.


Samantha Baker ( Molly Ringwald) täyttää 16, mutta perhe unohtaa synttärit Samanthan siskon tulevien häiden takia. Huonommaksi ei voisi 16-vuotissynttärit mennä, sillä häitä saapuvat vietämään isovanhemmat, joiden mukana saapuu  överiksi vedetty sterotyyppinen aasialainen vaihto-oppilas Long Duk Dong (Gedde Watanabe) jonka nimi kuulostaa ankan munalta, kuten Samanthan pikkuveli asian ilmaisee.

Tämän lisäksi väriä Samanthan synttäripäiville tarjoavat Samanthaan rakastunut nörtti Ted (Anthony Michael Hall) ja koulun ykköshunks Jake ( Michael Schoeffling)  joka seukkaa koulun suosituimman muijan kanssa.


Kuulostaako tutulta? Kyllä ja varman meistä jokainen on kokenut teini-iän ilot ja surut, ja vaikka näinkin tämän ekaa kertaa vastaa 24-vuotiaana, sain  tästä hyvän mielen ja naurujen lisäksi kovat nostalgiavibat koska teinivuosistani ei ole kovinkaan monta vuotta kulunut ja edellenkiin tuntuu siltä, että olisi  ollut vielä teini eilen. Huokaus, olisinpa vielä teini ilman huolia ja murheita.

Mutta nyt takaisin elokuvan pariin.


Vaikka tämä olikin Hughesin debyyttiohjaus, niin silti tämä oli uskomattoman hyvin ohjattu ja näytelty ja tämä antoi myös esimakua seuraavana vuonna ilmestyneelle mestariteokselle The Breakfast Club, jota niin ikään myöskin tähdittivät Molly Ringwald ja Anthony Michael Hall.


Synttärit on  sympattinen ja leppoisa  comin of age-komedia, joista nykyiset pissakakkapieruseksi-huumoria viljelevät "teinikomediat" saisivat ottaa mallia.

Ja loppuun manittakoon, että oli hauskaa nähdä elokuvassa hauskoissa sivurooleissa John Cusack Joan-siskonsa kanssa ja nytpä tuli sekin tiedettyä John Cusackilla on sisko. Kaikkea sitä oppii joka päivä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti