perjantai 29. kesäkuuta 2018

Pako New Yorkista(1981)

Ohjaus: John Carpenter

Käsikirjoitus: John Carpenter ja Nick Castle

Pääosissa: Kurt Russell, Lee Van Cleef,  Ernest Borgnine, Isaac Hayes, Harry Dean Stanton, Adrienne Barbeau,  Donald Pleasence Charles Cyphers, Tom Atkins, Season Hubley

Nyt arvostelussa John Carpenterin ja Kurt Russellin ensimmäinen neljästä yhteistyöelokuvasta, joka oli myöskin aikoinaan ensimmäinen näkemäni Carpenterin ohjaustyö ja siitä lähtien olen ollut suuri Carpenter-fani.


Eletään vuotta 1997. New Yorkista tullut  tajuttoman iso vankilakompleksi ja sattumalta pressan lentsikka Air Force One tekee sinne pakkolaskun pressa( Donald Pleasence) kyydissä.

Jonkun on haettava pressa elävänä takaisin  ja tehtävä lankeaa ex-sotilas Snake Plisskenille ( Kurt Russell) ja Snakea odottaa myös armahdus, jos onnistuu tuomasn pressan  takaisin 22 tunnin sisällä ja jos ei, niin Snaken kaulavaltimoon asennut pienoisräjähteet laukeavat.

Tämä elokuva varmisti paikan Carpenterille ja Russellille elokuvahistorian tunnetuimpana ohjaaja- näyttelijäduona Scrosesen ja De Niron oheela. Ohjauksen lisäksi Carpenter on vastannut lähes kaikkien elokuviensa muusikeista  ja  tässäkin elokuvassa on musiikit kohdillaan.

Pako New Yorkista on Carpenterin parhaimpia ohjauksia ja myöskin Post-Apocalypsielokuvien merkkiteoksia.

Seuraavaksi arvosteluvuorossa elokuvan vähemmän tunnettu jatko-osa Pako L.A.:sta(1996)

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti