maanantai 18. kesäkuuta 2018

Bram Stokerin Dracula(1992)

Ohjaus: Francis Ford Coppola

Käsikirjoitus: James V. Hart( Bram Stoketin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Gary Oldman, Keanu Reeves, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Tom Waits, Cary Elwes, Richard E. Grant, Sadie Frost, Monica Bellucci

Maailman kuuluisin Kreivi lienee kaikille tuttu, joten suoraan asiaan.

Vuoteen 1462 sijoittuvassa prologissa kreivimme on vielä tavallinen tallaaja, joka palaa kotiin taisteltuaan kebabraflaajia vastaan, mutta kotona odottaa ikävä yllätys, koska rouva Tepes on tehnyt itsemurhaan saatuaan kebabraflaajilta tekaistun kirjeen, jossa väitetään kreivin kaatunen sodassa.

Kyrpiintyneenä rouvansa kuolemasta kreivimme kiroaa Yläkerran jätkän ja muuttuu vampyyriksi.

Sitten tarinassa siirytään eteenpäin 435 vuotta Lontooseen, jossa Jonathan Harker( Keanu Reeves) lähtee kauppamaan Draculalke taloa Lontoosta. Sitten Dracula näkee kuvan Harkerin muijasta
 Minasta(Winona Ryder) ja huomaa, että Harkerin muija muistuttaa paljon edesmennyttä rouva Tepesiä, joten Dracula lukitsee Jonathanin linnaansa ja lähtee Lontooseen.

Hyvin hämärien anemiatapausten jyllätessä Harkerin jengin keskuudessa tohtori Van Helsing ( Anthony Hopkins) to the rescue ja loppun kaikki varmasn arvaavatkin, joten ei siitä sen enempää.


Kuten leffan etutittelistä voi päätellä, tämä on Stoketin kirjalle uskollisin filmatisointi ja samaa markkinointikikkaa käytettiin pari vuotta myöhemmin Kenneth Branaghin ohjaaman ja pääosittaman Frankenstein-elokuvan  nimessä.

Koska Coppola on halunnut pitää elokuvan uskollisena Stokerin kirjalle, elokuvassa  ei ole käytetty yhtään CGI-efektejä ja näin elokuva onkiin visuaalisesti tyylikäs ja upeasti lavastettu ja saipahan tämä myöskin  3 Oscaria mm maskeerauksista.


Gary Oldman on jälleen kerran kovassa iskussa, vaikka onkin toiseksi paras Dracula Klaus Kinskin jälkeen. Hauskana triviana mainittakoon, että Oldmanin Dracula-maskeerauksesta vastannut tyyppi vastasi myös vuotta myöhemmin Oldmanin True Romancessa tulkitseman Drexlin ulkonäöstä.

Werner Herzogin Nosferatun jälkeen paras Dracula-filmatisointi.

Arvosana🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti