lauantai 9. kesäkuuta 2018

Muutostiloja(1980)

Alkuperäinen nimi: Altered States

Ohjaus: Ken Russell

Käsikirjoitus: Paddy Chayefsky(Pseudonyyminä Sidney Aaron)

Pääosissa: William Hurt, Blair Brown, Bob Balaban, Charles Haid, Drew Barrymore, George Gaynes, John Larroquette

Kiinostus tätä elokuvaa kohtaa heräsi John Landisin mainion Elokuvan hirviöt-kirjan myötä ja elokuvaharrastajaksi ei voi kutsua itseään, jos ei ole nähnyt yhtäkään hyvinkin omaperäisten elokuvien maestrona  tunnetun  Ken Russellin ohjaamaa elokuvaa.

William Hurt esittää debyyttiroolissaan Harvardissa vaikuttavaa tukijaa Eddie Jessupia, joka tutkii ihmisten sisäistä kokemusmaailmaa ja muuttuneita  tajunnantiloja   sensorisen  deprivaation avulla elikkä selkokielellä kellumalla  suolavedellä täytetyssä tankissa.


Kun kellunta  ei tuota toivottuja tuloksia ja arki aviomiehenä ja 2 lapsen isänä tökkii, Eddie lähtee Mexicoon  etsimään uusia viboja ja ottaa osaa poppamiesten  vuosisatoja vanhaan keittorinkiin, jossa tarjoiltavana olevan taianomaisen keiton keskeisimpänä aineksina ovat taianomaiset sienet ja ihmisveri.


Maistettuaan taianomaista keittoa  Eddien tajuntaa alkaa kipinöimään kirjaimellisesti ja pian villit hallusinaatiot auringonkukkien täyttämistä maisemista ihmisiin, jotka muuttuvat tuuleen hajoaviksi 
hiekkapatsaiksi valtaavat Eddien sekä katsojan verkkokalvot.


Tripin jälkeen Eddie ei  muista taianomaisen keiton aiheuttamista hallusinaatioista mitään  ja päättää ottaa taianomaisesta keitosta näytteen ja jatkaa kelluntaa taianomaisen keiton vaikutuksen alaisena ja  kollegoiden kirjaaminen  muistiinpanojen myötä  7 silmäiset vuohet ja muut entistä  järjettömät hallusinaatiot  tulevat Eddielle hyvinkin tutuiksi.



Sitten yhden  kelluntasession jälkeen Eddie alkaa  voimaan pahoin  ja verikokeiden ja röntgenkuvan perusteella hänellä näyttäisi olevan Gorillan luuranko ja  koska Eddie oletetaan olevaan aineissa, joten Eddie ei saa  jatkaa tutkimuksiaan, mutta hänpä päättä jatkaa niitä omin luvin ja  tässä vaiheessa elokuvan 
 titteli lunastaa lupauksensa, kun taianomaisen keiton sivuvaikutukset siirtyvät hallusinaatioista villeihin muodonmuutoksiin.


Mielenkiintoisesta aiheesta ja toteutuksesta huolimatta Altered States ei ota eri kiinnostavasta  aiheestaan kaikkea irti, sillä elokuvan paras anti(hallusinaatiot) jäävät  ikävästi vain 4 kohtaukseen ja leffan loppukin tulee liian nopeasti, joten hallunisaatioita lisäämällä ja hiomalla loppuhuipennusta  yllättävämpään suuntaan, olisi tälle voinut heittää täydet 5 tähteä, mutta siitä huolimatta Altered States ansaitsee paikkansa  allekirjoittaneen kirjoissa  10 parhaan joukkoon   Scifi-elokuvan  Avaruusseikkailu 2001:n ja monien muiden seuraksi nimenomaan eri mielenkiintoisen  tarinan ja aikaansa edellä olevan  visuaalinen puolensa ansiosta.

Pientä viilausta tämä olisi kaivannut yleisesti ottaen, sillä loppupuolella meno menee käsittämättömäksi, mistä saamme kiittää Ken Russellia, jolla oli elokuvaa kuvatessa  erimielisyyksiä Paddyn  kanssa elokuvan  sisällöstä, joten Russell ohjasi elokuvaa  kännissä.  Ihan oikeasti.







Russellin radikaaleista lisäyksistä  tekstiinsä  vedoten Paddy veti nimensä pois elokuvasta, mutta sai tekijäluetteloon pseudonyyminä Sidney Aaron,  jotka olivat hänen keskimmäiset nimensä.


  Paddyn kritiikistä huolimatta  elokuva oli erinomainen,   sillä Russellin ohjaus oli sangen värikästä ja visuaalisesti elokuva oli hieno, erityisesti  trippi-osuuksissa ja lopun muodonmuutokset olivat yhtä lukuunottamatta  hyvin onnistuneita ja säväyttäviä.

Jälkikäteen mietittynä  minkälainen  tämäkin olisi  voinut jos ohjaajana olisi ollut   mm Kubrick,  Spielberg, Welles tai Wise, joille tarjottiin  tätä ohjattavaksi  Russell oli  27 ja lopullinen  valinta ohjaajaksi  26 muun kieltäydyttyä  pestistä ja voin kuvitella, että Spielberg jätti tämän väliin, koska Spielberg  tunnetusti välttelee ”tiettyjä ” aiheita. Kubrickille  tämä olisi olut kirjafilmatisointina otollinen teos, mutta Kubrick päättikin tehdä  tämän sijasta Hohdon, jonka  niin ikään kirjailija koki vääristävän tarinan, joten voin kuvitella, että  jos Kubrick olisi  Hohdon sijasta ohjannut niin  olisi hyvinkin Chayefsky varmaan vetänyt pultit  ja tämä olisi saattanut Kubrickin käsissä muuttunut vähemmän villiksi ja psykedeeliseksi  taide-scifiksi Avaruusseikkailu 2001:n tyyliin.












William Hurt veti erinomaisen roolisuorituksen,vaikka tämä olikin hänen debyyttinsä ja olisi ollut vaikeaa kuvitella   alkuperäistä pääosakandidaattia, elikkä Scott Glenniä tähän, vaikka mainio näyttelijä hän  onkin, mutta  Hurt on mies paikallaan juuri tämmöisissä kirjaviisaiden nerojen rooleissa.




Legendaarisen Dick  Smithin maskeeraukset  olivat jälleen kerran onnistuneita ja pitkään sai miettiä, että
 miten 7 silmäiset vuohet ja muut villit hallusinaatiot ja muodonmuutokset on tehty  noinkin hyvin 1980 ja suurin osa tehosteista näyttävät hyvältä vielä tänäkin päivänä.



Visuaalisen  puolen  lisäksi toinen   mainitsemisen arvoinen asia , joka teki elokuvasta mieleenpainuvan  kokemuksen on   paremmin klassisen musiikin säveltäjänä tunnetun  John Coriglianon paikoittain hyvin päällekäyvä  soundtrack, joka luo kuviin tunnelmaa elokuva ei olisi saavuttanut, jos vaikka esim Vangelis, Giorgio Moroder tai Tangerine Dream olisi vastannut musiikeista ja vaikka olenkin  edellä mainittujen suuri fani, niin olisi leffan  tunnelma saattanut  olla tyystin erilainen, joten Corgliano oli oikea valinta säveltäjäksi ja näköjään klassinen musiikki luo  elokuvaan kuin elokuvaan hyvin painostavan fiiliksen
.

Altered States on villi, mielikuvituksellinen ja Blue Sunshinen(1978) ja Unelmien sielunmessun(2000) ohella  paikoitain aika iskevä valistusfilmi huimausaineiden haitoista ja vaaroista ja  veikkaanpa,  että aineissa katsottuna tämä voi olla traumatisoiva kokemus.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti