perjantai 5. toukokuuta 2017

Re-Animator (1985)

Ohjaus: Stuart Gordon

Käsikirjoitus: Stuart Gordon ( H.P Lovecraftin samannimisen novellin pohjalta)

Pääosissa: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton, David Gale, Robert Sampson, Peter Kent,  Gerry Black

80-luvun puolessavälissä Stuart Gordon tehtaili sarjan Cthulhu-lonkeropornomytologian luoneen H.P Lovecraftin novellihin hyvin löyhästi pohjalta. Kaksikin jatko-osa poikinut Re-Animator kuuluu tähän sarjaan.

Tohtori Herbert Westin (Jeffrey Combs) on keksinyt aineen, joka herättää kuolleet henkiin. Tehtailtuaan kyseenalaisia kokeitaan Sveitsissä ikävin seurauksin West matkustaa takaisin Amerikkaan ja päätyy lääketieteen opiskelijaksi ja päätyy  Dan Cainin  (Bruce Abbott) kämppikseksi.

Kuvioihin sekaantuu myös patologian kurssia vetävä Tohtori Carl Hill (David Gale) joka on päättänyt varastaa Westin keksinnön itselleen ja lyödä sillä rahoiksi tietämättään siitä, että  re-animoidut vainajat käyttäytyvät henkiinherättyään mielipuolisesti ja väkivaltaisesti. Pian ovatkin pystyssä kunnon verikekkerit, joihin osalliseksi joutuu myös Danin  tyttöystävä Megan (Barbara Crampton)

H.P Lovecraftin kynäilemästä, varsin syvällisestä novellista muokkautui Stuart Gordonin käsissä varsin päätön  ( elokuvan nähneet tajuavat viittauksen) spälttersekoilu, joka on vajaan puolitoistatuntisen kestonsa ajan käsintehtyjen efektien riemujuhlaa koko rahan edestä.


Erityismaininnat ansaitsevat myös Jeffrey Combs Tohtori Herbert Westin roolissa, jonka tilannekomiikantajusta ja hyvinkin kyseenalaisista työmetoodeille ei voi olla nauramatta. Myöskin Richard Bandin säveltämä elokuvan tunnusmusiikki, joka on eräänlainen muunelma Bernard Hermannin  säveltämästä musiikista Hitchcockin Psykoon, on erittäin veikeä ja kaavasta poikkeava totutusta kauhuelokuvasoundtrackeistä.

Re-Animator on 80-luvun splätterien aatelia hyvä esimerkki siutä, miten ennen vanhaan osattiin tehdä  kunnon erikoistehosteita ilman nykyajan CGI-mössöilyä.

Seuraavaksi tässä blogissa arvosteltavina arvostelun alussa mainitut 2 jatko-osaa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti