maanantai 8. huhtikuuta 2024

Bostonin kuristaja(1968)

 Alkuperäinen nimi: The Boston Strangler

Ohjaaja: Richard Fleischer

Käsikirjoitus: Edward Anhalt(Gerold Frankin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Tony Curtis, Henry Fonda, George Kennedy, William Marshall, William Hickey, Sally Kellerman, James Brolin,  Murray Hamilton, Jeff Corey,  Dana Elcar,  Mike Kellin,  George Voskovec


Nyt arvostelussa ei ihan  faktojen mukainen, mutta silti aikaansa edellä ollut tositapahtumiin perustuva trilleri vuosina 1962-64 riehuneesta Bostonin kuristajasta.


Leffa siis kertoo tarinan sekä tappajan että poliisien näkökulmasta kerrottuna, vaikkei ihan faktojen mukaisesti, mutta aikaansa edellä tämä on ollut tarinan osalta, sillä  ennen 70-lukua ilmestyneitä sarjamurhaajista, oikeista ja fiktiivisistä kertovia elokuvia  ei juurikaan  tehty, ehkä siksi, että kyseisen kategorian rikokset ja niiden tekijät olivat harvassa siihen aikaan.

Bostonin kuristaja on tarinansa lisäksi ollut aikaansa  edellä myös  teknisen puolen osalta, sillä yhdessä samana vuonna julkaistun Thomas Crownin tapauksen ohella tämä oli ensimmäisiä elokuvia, joissa käytettiin  myöhemmin useista  Brian De Palman elokuvista ja 24-sarjasta tuttua Split Screen-tekniikkaa  ja jo tässä sitä käytetään melkoisen kekseliäästi eräässä kohtauksessa, jossa kuvataan rikospaikalla lojuvaa ruumista sekä hetkeä ennen ruumiin löytymistä.


Tony Curtis veti mainion roolin kuristajana, vaikka jälkeenpäin onkin kritisoitu sitä, että Curtis oli liian vanha rooliin, koska Albert DeSalvo, oikea Bostonin kuristaja oli rikosten aikaan noin 30 ja Curtis puolestaan oli 6 vuotta vanhempi ja mitenköhän elokuvan laita olisi ollut, jos Curtisin sijasta pääosassa olisi nähty Warren Beatty, Robert Redford tai Horst Buchholz, joita myöskin kaavailtiin rooliin.

Myös tutkimuksia johtavina poliiseja, John S. Bottomlyä ja Phil DiNatalea  esittävät Henry Fonda ja George Kennedy vetivät myöskin mainiot roolit ja allekirjoittaneen naama pysyi peruslukemilla, vaikka mielessäni pyöri Kennedyn hupaisat poliisiroolit elokuvasta  Maanjäristys(1974) ja Mies ja Alaston ase-trilogiasta.


Bostonin kuristaja on tyylikäs, jännä ja tarinansa ja teknisen puolensa osalta aikaansa edellä ollut  hieman faktoja  oikova  tositapahtumiin  perustuva  sarjamurhaajatarina.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti