perjantai 9. helmikuuta 2024

Suuri kaappaus(1971)

 Alkuperäinen nimi: The Anderson Tapes

Ohjaaja: Sidney Lumet

Käsikirjoitus: Frank Pierson(Lawrence Sandersin kirjan pohjalta)

Pääosissa: Sean Connery, Dyan Cannon, Martin Balsam, Christopher Walken, Ralph Meeker, Alan King, Dick Anthony Williams, Val Avery


Nyt arvostelussa taas yksi Lumetin ohjaama rikosleffa, jossa Christopher Walken 1.roolissaan  ja joka samalla aloitti Conneryn ja Lumetin 4.elokuvan yhteistyön.

Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Mestarivaras Duke Anderson vapautuu vankilasta ja alkaa heti kokoamaan koplaa kasaan uutta keikkaa varten, jonka kohteena on Manhattanilla sijaitseva ökykerrostalo( pahamaineinen Dakota ilmeisesti)


Mutta ikävä kyllä poliisit pääsevät Andersonin jäljille ja ihan sattumalta, sillä Anderson on tietämättään päätynyt poliisin kuvatuksi ja äänittämäksi vierailtuaan siellä sun täällä värväämässä väkeä  keikkaa varten.


Walkenin debyytin ohella Suuri kaappaus tunnetaan leffana, jolla Connery karisti Jaska Bönde-roolinsa tuoman maineen sekä siitä, että tämä oli ensimmäisiä elokuvia, joissa esiteltiin salakuunteluteknologiaa.


Lumetin ohjaus oli jälleen kerran hyvää ja erityisesti pidin siitä, että itse ryöstöä ei kuvattu kokonaan, vaan   siitä näytettiin pieniä pätkiä, joista sitten hypättiin kuuntelemaan todistajien lausuntoja.


Krediittiä myös aikaansa edellä olleesta ja paikoittain erittäin jännän kuuloisesta ”avaruusajan” pilipalipimuputteluista, joista vastasi ei niinkään vähäpätöinen säveltäjä kuin itse Quincy Jones.

Sivuosissa piipahtivat Margaret Hamilton, Garrett Morris, Scott Jacoby ja Tom Signorelli.


Suuri kaappaus on jälleen kerran taattua Lumetia alusta loppuun asti.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti