lauantai 17. joulukuuta 2022

Noita(1972)

 Alkuperäinen nimi: Hungry Wives

Tunnetaan myös nimillä: Jack’s Wive, Season of the Witch


Ohjaus & Käsikirjoitus: George A. Romero

Pääosissa: Jan White, Ann Muffly, Raymond Laine,  Bill Thunhurst, Joedda McClain


Nyt arvostelussa legendaarisen Romeron 3.kokoillan elokuva, joka ikävästi jäännyt herran Zombie-trilogian ja muiden töiden varjoon, sillä kyseessä on näppärä ja tarinaltaan paikoittain mielenkiintoinen psykologinen kauhutarina noitapiiristä 70-luvun omakotitalolähiössä vaikuttavien kotirouvien keskuudessa.


Kotirouva Joan Mitchell näkee toistuvia painajaisia kotiinsa tunkeutuvasta naamioituneesta hiippareista ja kun myssytohtori ei löydä pätevää selitystä painajaisille päättää Joan laittaa elämän risaiseksi ja ottaa osaa kotirouvien  okkultismi-iltaan.


Aviomiehen  ollessa poissa pitkällä työmatkalla ja tyttären karattua kotoa, Joan perehtyy noituuteen tarkemmin ja aloittaa Rouva Robinson-henkisen  suhteen tyttärensä poikaystävän kanssa.


Romero osaa jälleen luoda kuviin tunnelmaa pienillä jutuilla, kuten vinksahtaneilla syntikkamusiikeilla ja runsailla heiluvilla POV-otoksilla Romero onnistuu luomaan paikoittain epämukavan ja painostavan fiiliksen leffaan.


Jan White  veti mainion roolin pääosassa ja parhaiten Elävien kuolleiden yön hautausmaan zombiena tunnetuksi tullut Bill Hinzman vilahti melko keskeisessä roolissa päähenkilön painajaisissa ensiintyvänä naamioituna hiipparina.


Noita on  lievästi  aliarvostettu ja  teos Romeron filmiografiassa, sillä kyseessä on näppä pienimutoinen psykologinen kauhutarina, jossa paikoittain mielenkiintoinen tarina ja tunnelmaa kohottavaa tunnelmaa  useiden heiluvien  POV-otosten ja vinksahtaneen syntikkamusiikin  voimin.


Jos aletaan speukloimaan tarkemmin tämän elokuvan ansioita kauhuelokuvien  historiassa, niin tämä toi noituuden nykyaikaan 5 vuotta ennen Suspiriaa ja musiikkipiireille tämä puolestaan esitteli Donovanin hitin, joka sattuu myös olemaan yksi tämän elokuvan vaihtoehtoisista titteleistä ja eilen näkemäni Arkiston esittämä 35MM-kopio kulki juuri tuolla nimellä.


Jälkeenpäin  voi  myös todeta, että olisi kyllä ollut erittäin mielenkiintoista, jos Romero olisi uransa aika tehnyt muista klassisista hirviöistä (Ihmissudet, Aaveet ja Muumiot)omat modernit näkemyksensä, kun kerran upgreidasi Zombit, Vampyyrit ja tässä tapauksessa Noidat nyky-yleisölle tutuiksi.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti