maanantai 27. kesäkuuta 2022

Mafian otteessa(1993)

 Alkuperäinen nimi: Romeo is Bleeding

Ohjaaja: Peter Medak

Käsikirjoitus: Hillary Henkin


Pääosissa: Gary Oldman, Lena Olin, Annabella Sciorra, Juliette Lewis, Roy Scheider 


Nyt arvostelussa lievästi aliarvostettu ysärin Neo Noir-klassikko. Sitten asiaan:

Tyylipuhtaaseen Noir-tyyliin   päähenkilön kertojaäänellä  alkava ja takaumana etenevä tarina kertoo korruptoituneesta New Yorkilaisesta kytästä Jack Grimaldista, joka tarinan alussa on pennut Arizonan ja pyörittää baaria peitenimellä Jim Daughtrey.


Poliisiina ollessaan Jackilä pyhkii hyvin, on hieno talo, vaimo ja rakastajatar, mutta, kuten jo alussa mainitsin, Jack on korruptoitunut kyttä, joka  ottaa lahjuksia ja tekee palveluksia mafialle vasikoimalla todistajien olinpaikoista.


Sitten Jackin  kyseenalainen elämäntyyli saa uusia käänteitä, kun FBI laittaa hänet suojelemaan  palkkamurhaajatar  Monaa, jonka mafia puolestaan haluaa pois maisemista ja tilanne mutkistuu entisestään, kun Mona viettelee Jackin  kostaakseen mafioso Don Falconelle(eri Falcone kuin Batman-sarjakuvissa ja elokuvissa)  jolle Jack on vasikoinut todistajien olinpaikoista.


Gary Oldman tekevät   ja Lena Olin hyvät roolisuoritukset ja nyt kun tuli Batman mainittua, niin  jälkikäteen katsottuna on hieman huvittaa nähdä Oldman Yön Ritari-trilogiassa  Gordonin roolissa, kun näytteli sitä ennen korruptoitunutta  poliisia tämän lisäksi Luc Bessonin mestariteoksessa Leon(1994), joten, jos aletaan vetämään villejä faniteorioita, niin voisi kuvitella , että Grimaldi ja Leonin Norman Stansfield olisivat sukua James Gordonille, sillä New Yorkia on tunnetusti aina pidetty Gotham Cityn  esikuvana.


Myös vanha kunnon ”Likaviemäri-New York”vetelee tässä viimeisiään, sillä vuosi tämä leffan julkaisun  jälkeen Isoa Omenaa siivottiin urakalla Giulianin  astuttua pormestarin virkaan ja tämä onkin kuvattu studion sijasta   aidoissa locaatioissa, joten voin kuvitelma, että tekijöillä on varmasti ollut jännä kuvata vielä tuohon aikaan tietyissä kaupunginosissa New Yorkissa.


Krediittiä myöskin Mark Ishamin( Point Break) tunnelmallisesta Noir-henkeä sykkivästä soundtrackistä ja sivuosissa piipahtivat Michael Wincott,  Dennis Farina, Will Patton, James Cromwell, Ron Perlman sekä Annabella Sciorran ohella myöskin Sopranosista tutut Tony Sirico ja David Proval.


Tom Waitsin samannimisestä kappaleesta alkuperäisen nimensä ottanut, mutta tyhmän, mutta silti tavallaan leffan tarinaa kuvaava Mafian otteessa on Neo Noiria  tyylipuhtaimillaan  ja parhaimillaan ja 3 vuotta aiemmin julkaistun, nii ikään Oldmanin tähdittämän  Koston hetken(State of Grace) ohella ysärin rikoselokuvien unohdettuja helmiä.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti