lauantai 30. syyskuuta 2023

You’re Next(2011)

 Ohjaaja: Adam Wingard

Käsikirjoitus: Simon Barrett

Pääosissa: Barbara Crampton, Rob Moran,  Ti West,  Amy Seimetz, Sarah Myers, A. J. Bowen, Nicholas Tucci,  Joe Swanberg,  Wendy Glenn, Simon Barrett, L. C. Holt,  Lance Hughes


Nyt arvostelussa taas vaihteeksi yllättävän hyvä  ja jännä 10 -luvun kauhuilu.

Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Davison-niminen perhe kokoontuu yhteisen ruokapöydän ääreen pitkästä, muttei järin iloisissa merkeissä ja tunelmaa ei kohota sekään, että eläin-naamareihin( Viittaus  Batmanin vihollisiin Terrible Trio?) pukeutueet hiipparit ovat päättäneet ottaa perheen kohtelseen, mutta perhe päättää pistää hanttiin ja hiippareiden tunkeutumisessa ei ole kaikki siltä, miltä alunperin näytti ja lopussa katsoojaa viilatan linssiin urakalla.


You’re Next tarjoaa vaihteeksi erilaisen kotiin tunketumis-leffan  ja yllättävän jännän tunnelman ja omaperäisen käsikirjoituksen osilta You’re Next lukeutuu 10-luvun kauhun parhaimmistoon.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 

lauantai 23. syyskuuta 2023

Beyond the Gates(2016)

Ohjaaja:  Jackson Stewart

Käsikirjoitus: Jackson Stewart & Stephen Scarlata

Pääosissa: Graham Skipper, Chase Williamson, Brea Grant, Barbara Crampton


Jumanji kohtaa kasarin verimössöilyn eri viihdyttävässä 10-luvun kauhuelokuvassa, jonka ohjaaja/kirjoittaja Jackson Stewart työskenteli aikoinaan legendaarisen Stuart Gordonin assistenttina ja yhtymäkohdat Re-Animatoriin eivät siihen, lopu sillä BTG:ssä nähdään  keskeisessä  roolissa Gordonin Re-Animatorista ja muista Gordonin leffoista  tuttu  Barbara Crampton.


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:

Isänsä hämärän katoamisen jälkeen  Gordon ja John  Hardesty  tapaavat toisensa pitkästä aikaan ja saavat hoidettavakseen vanhan lapsuudenkotinsa sekä VHS-elokuvien ja videopelien vuokraamiseen erikoistuneen liikkeen, jota heidän isänsä aikoinaan pyöritti.

Siivotessa paikkaa veljekset  löytävät  isänsä toimiston avaimen ja toimistosta löytyy pieni telkkari ja VHS-nuhuri, johon on jäännyt kasetti nimeltään  Beyond the Gates, jossa rankasti meikattu ja tuimasti tuijottava Evelyn-niminen blondi(Crampton) joka ilmoittaa veljeksille, että on aika pelata.

Veljekset nappaavat kasetin mukaansa, joka paljastuu interaktiiviseksi lautapeliksi, mutta peli osoittautuu yllättävän  pelottavaksi, kun Johnin hämärä ystävä Hank  ja veljesten poliisiksi ryhtynyt lapsuudenystävä Derek saavat surmansa sitä mukaan, miten peli etenee ja lopulta  veljekset ja Gordonin kaupunkiin vierailulle saapunut tyttöystävä  Margot päätyvät leffan tittelin mukaisesti   ”portin toiselle puolelle” selvittämään, mitä isälle tapahtui.


Käsin tehtyjen verimössöilyn ja Cramptonin keskeisen roolin ohella kasarin estetiikka on vahvasti läsnä myös paikoittain hienon värien käytön ja   Wojciech Golczewskin paikoittain Puusepän sävellysten mieleen tuovan sykkivän synttikkascoren osalta.


Beyond the Gates on eri viihdyttävä, jännä sekä tarinaltaan ja visuaaliselta toteukseltaan  valtavirrasta piristävästi poikkeava nykykauhuelokuva, jollaisia soisi ilmestyvän entistä enemmän.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



sunnuntai 10. syyskuuta 2023

Suuri kusetus(2023)

 Alkuperäinen nimi: Strays

Ohjaaja: Josh Greenbaum

Käsikirjoitus: Dan Perrault

Pääosissa: Will Ferrell, Will Forte, Jamie Foxx, Isla Fisher, Randall Park, Rob Riggle,  Josh Gad, Sofia Vergara, Dennis Quaid

Nyt arvostelussa taas vaihteeksi komedia puhuvista koirista.

Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


Borderterrieri Reggie joutuu kulkukoiraksi, kun hänen jatkuvasti pilvessä oleva ja  ”maailman hienointa peliä” jatkuvasti räpläävä scumbäggi-isäntä Doug  saa tarpeekseen koirasta.

Sitten Reggie tapaa Bugin, Bostoninterrierin, joka on ollut kulkukoirana jo pidemmän aikaan ja myöhemmin laumaan liittyvät myös Tanskandoggi Hunter, joka toimii terapeuttina sekä naaras(oletettu) Australianpaimenkoira Maggie, jolla on ilmiömäinen  hajuaisti.

Nelikko lähtee vaeltamaan kohti Reggien kotinurkkia tarkoituksena kastroida ja matkan aikana koirat sekoilevat ja  tekevät koirajuttuja sekä oppivat samalla tärkeitä asioita mm ystävyydestä.

 Vaikka 2000-luvulla 98% ulkomaalaisista   elokuvista  ovat päässeet meillä alkuperäisellä tittelillä levitykseen, niin siitä huolimatta joku 1900-luvulle jämähtänyt  englantia taitamaton ”kääntäjä” on lätkäissyt tälle harhaanjohtavan ja alkuperäisen kaukaa kiertävän  suomenkielisen tittelin, joka johtaa harhaan 3 tavalla, koska (A) leffan alkuperäinen nimi viittaa kulkukoiriin (B) Koirat eivät kuseta ketään leffan aikana (C) Suuri kastraatio olisi ollut  kusetuksen sijasta paljon osuvampi ja hauskempi suomenkielinen titteli, sillä leffan pääpointti liittyy siihen.


Vaikka leffa kertookin puhuvista koirista, niin mistään koko perheen söpöilystä ei ole kyse, sillä leffan koirat kiroilevat,  antavat kyytiä sohville ja puutarhatontuille,  tekevät sopimattomia juttuja ykkösen ja kakkosen tavaralla sekä leffan hauskimmassa kohtauksessa koirat vetävät sieniä metsässä ja lahtaavat kaneja tripin aikana, joten kyllä tässä jää Family Guyn Brian kakkossijalle hävyttömyydessä.

Mukana myös Dennis Quaid hauskassa Cameo-roolissa ja lopputekstien välissä nähdään vielä yksi lyhyt kohtaus.


Suuri kusetus on Cocaine Bearin ohella vuoden 2.hauskin komedia ja mikäli Family Guy olisi animaation sijasta Live Action-sarja, niin Brian olisi todennäköisesti samankaltainen kuin tämän leffan koirat.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️