sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Päättymätön tarina(1984)

 Alkuperäinen nimi: Die  unendliche Geschicte

Tunnetaan myös nimellä: The NeverEnding Story

Ohjaaja: Wolfgang Petersen

Käsikirjoitus: Wolfgang  Petersen & Herman Weigel( Michael Enden kirjan pohjalta)

Pääosissa:   Barrett Oliver, Noah Hathaway,  Tami Stronach, Moses Gunn, Alan Oppenheimer, Thomas Hill 

Nyt arvostelussa  fantasiagenren klassikko, joka tuli nähtyä tänään Kino Reginassa ja vieläpä 35MM-filmiltä. Sitten asiaan:

Päähenkilö Bastian asuu kaksistaan leskeksi jääneen  isänsä  kanssa, eikä arki mene hyvin, sillä koulumenestys on retuperällä, kirjallisuuden suurkulutuksen takia, isä on pettynyt , kun hevoset kiinnostavat ennemmän  kuin uiminen ja matkalla kouluun kiusaajat heittävät Bastianin roskikseen ja onhan se sääli, kun ihan kelvollinen valkoinen poika heitetään menemään, joten Bastian ottaa hatkat roskiksesta, vaikka kiusaajat eivät antanet siihen”lupaa”, joten seuraa takaa-ajo ja Bastian piiloutuu divariin, jonka omistaja  Carl väheksyy nuorisoa, koska nuoret eivät muka lue kirjoja.


Sitten Bastian ”lainaa” divarista kirjan, jolla on sama nimi kuin elokuvalla ja menee lukemaan  sitä koulun ullakolle. 


Kirja puolestaan kertoo nokkelasti Fantasiaksi nimetystä maasta, jossa asuvat mm Keisarinna,  Cairon, AfroAmerikkalainen Gandalf, kiviä syövä jättimäinen kivimies, ns ”Kilpaetana” ja Lohikäärmeen ja Koiran välinen hybridi nimeltään Falkor.

Valtakunnassa  ei ole kaikki kohdillaan, sillä Keisarinna on sairaana ja Fantasia  uhkaa kadota sivuilta pahamaineisen ”Tyhjyyden” takia, joten Atreyu, jonkin sortin  nuorempi versio Conan Barbaarista lähtee vaaralliselle missiolle  pelastamaan Fantasiaa, joka onkin vain satua, jota Bastian lukee. Vai lukeeko  olleenkaan ja onko tosiaan nokkelasti nimetyn mielikuvitusmaailman kohtalo  koulusta lintsaavan junnun käsissä?


Koska  näin  tämän ensimmäistä kertaa tänään, tällä ei ollut  nostalgia-arvoa minulle, muta pidin tästä paljon ja lapsuudessa  nähtynä  tämä  olisi saattanut kolahtaa vieläkin kovempaa.


Harhaanjohtavasti nimetty ja 2 jatko-osaa saanut Päättymätön  tarina on viihdyttävä, vauhdikas ja jännä kasarifantasia  kovalla soundtrackillä varustettuna.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti