sunnuntai 20. maaliskuuta 2022

Päättymätön tarina(1984)

 Alkuperäinen nimi: Die  unendliche Geschicte

Tunnetaan myös nimellä: The NeverEnding Story

Ohjaaja: Wolfgang Petersen

Käsikirjoitus: Wolfgang  Petersen & Herman Weigel( Michael Enden kirjan pohjalta)

Pääosissa:   Barrett Oliver, Noah Hathaway,  Tami Stronach, Moses Gunn, Alan Oppenheimer, Thomas Hill 

Nyt arvostelussa  fantasiagenren klassikko, joka tuli nähtyä tänään Kino Reginassa ja vieläpä 35MM-filmiltä. Sitten asiaan:

Päähenkilö Bastian asuu kaksistaan leskeksi jääneen  isänsä  kanssa, eikä arki mene hyvin, sillä koulumenestys on retuperällä, kirjallisuuden suurkulutuksen takia, isä on pettynyt , kun hevoset kiinnostavat ennemmän  kuin uiminen ja matkalla kouluun kiusaajat heittävät Bastianin roskikseen ja onhan se sääli, kun ihan kelvollinen valkoinen poika heitetään menemään, joten Bastian ottaa hatkat roskiksesta, vaikka kiusaajat eivät antanet siihen”lupaa”, joten seuraa takaa-ajo ja Bastian piiloutuu divariin, jonka omistaja  Carl väheksyy nuorisoa, koska nuoret eivät muka lue kirjoja.


Sitten Bastian ”lainaa” divarista kirjan, jolla on sama nimi kuin elokuvalla ja menee lukemaan  sitä koulun ullakolle. 


Kirja puolestaan kertoo nokkelasti Fantasiaksi nimetystä maasta, jossa asuvat mm Keisarinna,  Cairon, AfroAmerikkalainen Gandalf, kiviä syövä jättimäinen kivimies, ns ”Kilpaetana” ja Lohikäärmeen ja Koiran välinen hybridi nimeltään Falkor.

Valtakunnassa  ei ole kaikki kohdillaan, sillä Keisarinna on sairaana ja Fantasia  uhkaa kadota sivuilta pahamaineisen ”Tyhjyyden” takia, joten Atreyu, jonkin sortin  nuorempi versio Conan Barbaarista lähtee vaaralliselle missiolle  pelastamaan Fantasiaa, joka onkin vain satua, jota Bastian lukee. Vai lukeeko  olleenkaan ja onko tosiaan nokkelasti nimetyn mielikuvitusmaailman kohtalo  koulusta lintsaavan junnun käsissä?


Koska  näin  tämän ensimmäistä kertaa tänään, tällä ei ollut  nostalgia-arvoa minulle, muta pidin tästä paljon ja lapsuudessa  nähtynä  tämä  olisi saattanut kolahtaa vieläkin kovempaa.


Harhaanjohtavasti nimetty ja 2 jatko-osaa saanut Päättymätön  tarina on viihdyttävä, vauhdikas ja jännä kasarifantasia  kovalla soundtrackillä varustettuna.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Licorice Pizza(2021)

 Tunnetaan myös nimellä: Soggy Bottom


Ohjaus & Käsikirjoitus: Paul Thomas Anderson


Pääosissa: Cooper Hoffman,  Alana Haim, Bradley Cooper, Sean Penn, Tom Waits


P.T. Anderson  palaa svengaavalle 70-luvulle 3. kerran 9.elokuvasaan, jossa entinen lapsitähti Gary Valentine(perustuu Gary Goetzmaniin)  ihastuu kouluvalokuvaajan assistenttina  toimivaan  Alanaan, mutta Alana ei lämpene Garylle, mutta päättää auttaa häntä  bisnesideoissa  elikkä vesisänkyjrn  myymisestä flipperihallin perustamiseen ja tapaavat tarinan aikana Jack Holdenin(perustuu William Holdeniin)  elokuvaohjaaja Rex Blauhun( perustuu Mark Robsoniin) sekä sellaisia  tosielämän kuuluisuuksia  kuten elokuvatuottaja  Jon Peters  ja  Los Angelesin ex-kaupunginvaltuutettuun Joe Wachs.


5 Andersonin elokuvassa  esiintyneen legendaarisen Philip Seymour Hoffmanin poika Cooper veti ensikertalaiseksi pääosan oikein mallikkaasti ja toivottavasti hänestäkin tulee isänsä veroinen tähti ja parhaiten  Haim-yhtyeen laulajana tunnettu  Alana Haim(ensi kertaa  kokoillan elokuvassa hänkin) vetää myöskin  roolinsa mallikkaasti.

Vaikka Hoffman ja Haim vetävät  pätevät roolit pääosissa, pariskunnan jatkuvaa huutamista ja haukkumista toisilleen oli  paikoittain raskasta seurata , etenkin kun pituutta tällä oli 134min ja sitä ennen(noin 5 minuutin tauko välissä)  katsoin sitä ennen  samassa teatterissa Ennio Morriconesta kertovan dokumentin(150min ) ja täyty kyllä myöntää, että Ennio-dokkarin aikana meinasin nukahtaa ja  tätäkin katsoessa odotin hermostuneesti, että milloinkohan tämäkin loppu, koska olin liikenteessä aamu kahdeksasta asti, kun liput piti hommata 45min päivän ennen päivän ekaa näytöstä(11:00) ja vaikka olenkin nähnyt  pidempiä elokuvia yhdeltä istumalta ilman  väliaikoja  ja pitänyt kotona maratooneja, olisi silti suotavaa, ettei kaikkia elokuvia alettaisi venyttämään liian  pitkiksi, sillä Ennio-dokkari ja tämä olisivat voineet olla 20-30min lyhyempiä ja erityisesti tämä, lähinnä pääosan pariskunnan jatkuvan huutamisen ja haukkumisen takia..


Sivuosista puolestaan parhaiten mieleen  Sean Penn, Tom Waits ja Bradley Cooper, Jon Petersin roolissa, koska Cooper veti roolin niin överiksi, joten mitäköhän oikea Jon Peters on mahtanut olla mieltä Cooperin roolisuorituksesta, jos on edes tämän vaivautunut katsomaan ja pienissä sivuosissa vilahtivat  John C. Reilly  Me Hirviöt-sarjan(1964-66)  tähtenä Fred Gwynnenä  ja niin ikään valkokangasdebyytissään Leonardo Di Caprion isä George.


Vaikka Licorice Pizza(synonyymi vinyylilevylle) ei ole Andersonin aiempien 70-luku-kuvusten Boogie Nightsin(1997) ja Inherenet Vicen(2014) veroinen mestariteos, onnistuu se silti olemaan viihdyttävä ja lämminhenkinen draama/komedia, joka valitettavsti   kärsii lievästä ylipituudesta  ja paikoittain  huonosti kirjoitetusta pariskunnasta, jonka ikäerosta nostettiin älämölöä, mutta katsojia  ei traumitisoida vanhemman naisen ja Jonne-ikäisen pojan välisellä romanssilla, vaan kyse on bisneskumppanuudesta ja platonisesta  suhteesta, joten tällä kertaa mielensäpahoittajat voivat laittaa jäitä hattuun, ennen kuin vetävät Cancel-kortin Andersonia vastaan.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️  

lauantai 12. maaliskuuta 2022

Pako Bronxista(1983)

 Alkuperäinen nimi: Fuga dal Bronx


Tunnetaan myös nimillä: Bronx Warriors 2, Escape From Bronx, Escape From The Bronx


Ohjaaja: Enzo G. Castellari


 Käsikirjoitus: Enzo G. Castellari & Tito Carpi


Pääosissa: Mark Gregory, Henry Silva,  Valeria D’ Obici, Giancarlo Prete, Paolo Malco, Ennio Girolami


Legendaarinen Castellari taas vaihteeksi ”asian ytimessä” ”mestariteoksensa” entistä järjettömämmässä, mutta sitäkin viihdyttävämmässä  jatko-osassa. Sitten asiaan:


Muutama vuosi Bronxin jengisotien jälkeen  häikäilemätön suuryhtiö  GC Corporation aikoo pyyhkiä Bronxin pois kartalta ja rakentaa tilalle  viihtyisän ja huippumodernin lähiön, joten  edelliset  Bronxilaiset saavat 2 vaihtoehtoa: Muuttaa New Mexicoon, sillä ilmeisesti elokuvan vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa  muut lähiöt, kaupungit ja New Jersey ovat kadonneet kartalta?.


New Mexicoon muuttaminen kuulostaa kyllä katsojaan korviin vaihtoehto nro 2  paremmalta, joka siis on  joutua astronauteiksi pukeutuneiden ja liekinheittimillä aseistautuneiden  DAS-joukkojen grillaamaksi ja näin käy juuri nimenomaan  legendaarisen  jengikiho Trashin vanhemmille, joten ammuttuaan DAS-joukkojen helikopterin alas revolverilla(!) Trash, totuuden GC Corporationin ”rakennusprojektista” tietävä reportteri Moon Grey, Trashin   jengitoveri Striker ja tämän poika, joka on ikäisekseen haka virittämään räjähteitä ja niin Trash ja kumppanit  sieppaavat GC:een johtajan painostaakseen yhtiötä luopumaan Bronxin pyyhkimisestä kartalta, mutta firman   apulaisjohtajalla onkin muita suunnitelmia  sankareiden ja  johtajan varalle.


Kuten alussa totesin Castellarin ylikuumentunut mielikuvitus pääsee  tässä valloilleen vieläkin järejetömin lopputuloksin ja kun Castellarin apuna tätä oli kirjoittamassa Tito Carpi, joka käsialaa ovat semmoiset Italian filmiteollisuuden ”mestariteokset”  kuten myöskin  Castellarin käsialaa oleva  Uudet Barbaarit, Amerikkalais-Italialainen Tappajahai-plagiaatti Lonkerot(1977) ja yleistä pahennusta kannibaali-elokuvillaan aiheuttaneen Ruggero Deodaton hulvaton  Atlantiksen Kostajat(1983), joten  erittäin ”laadukasta” menoa on taas luvassa, kun Bronxin raunioissa räjähtelee ja    liekinheitin-astronautit ja jengiläiset lentelevät hidastettuna räjähdysten voimasta  vielä paljon uskottavammin kuin nyky toimintaelokuvien stuntmiehet.


Pako Bronxista on erittäin onnistunut, entistä järjetömämpi mutta sitäkin viihdyttävämpi jatko-osa  Castellarin legendaariselle ”mestariteokselle”


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️





lauantai 5. maaliskuuta 2022

The Batman(2022)

 Ohjaaja: Matt Reeves


Käsikirjoitus: Matt Reeves & Mattson Tomlin


Pääosissa: Robert Pattinson, Paul Dano, Jeffrey Wright, Collin Farrell, Zoe Kravitz, John Turturro, Andy Serkis, Peter Sarsgasrd


Eilen pääsimme vihdoin ja viimein näkemän kauan odotetun uuden Batman-filmatisoinnin ja täytyy kyllä myöntää, että tällä kertaa odotus palkittiin aikuisten oikeesti. Sitten asiaan:


Toista vuotta alamaailmaa kauhun vallassa pitävä Batman saa vastaansa Arvuttaajan, joka on listinyt pormestarin ja  aikoo ottaa kohteekseen lisää Gotham Cityn  hallinnon virkamiehiä, joten Batman ja komisario James  Gordon yrittävät selvittää rikospaikoille jätettyjen vihjeiden avulla päätellä Arvuuttajan motiivit ja tulevat uhrit ja mukaan juttuun sotkeentuvat myös Kissanainen, Pingviini ja Carmine Falcone ja lopulta jäljet johtavat Bruce Waynen  perheen ja kaupungin  menneisyyteen.


Kun Pattisonin ilmoitettiin olevan uusi  Batman 3 vuotta sitten, niin ajassa siirryttiin 30 vuotta taaksepäin, elikkä fanit raivostuivat ja vaativat Warneria  erottamaan Pattisonin projektista, koska pissisten päiväunien kohdetta ei pidetty sopivana  Yön Ritarin  rooliin, mutta kuten Michael Keaton, joka ennen 2 elokuvan Batman-pestiä esiintyi komedioissa, niin  samaan tyyliin Pattison  onnistui karistamaan entisen imagonsa The Lighthouse(2019) myötä ja täytyy kyllä myöntää, että Pattison veti kelpo roolin Yön Ritarina ja pidin myös suuresti siitä,  että Batmanin puku, välineet, auto ja kartano olivat pelkistetymmän näköisiä aiempaan  lähdemateriaalin verrattuna ja allekirjoittaneen top-listoilla Pattison on 2. paras Batman Balen jälkeen.


Elokuvan toiseksi parhaimman roolin veti Paul Dano Arvuuttajan roolissa ja Dano onnistuu oleman roolissaan paikoittain kuumottava ja jopa Heath Ledgerin Jokeri  jää kakkoseksi Danon Arvuuttajalle kuumattovuudessaan ja pidin erityisesti siitä, miten tällä kertaa Arvuuttajaa lähestyttiin synkeämmästä  näkökulmasta ja hahmon yhtäläisyydet Zodiac Killerin kanssa tekivät hahmosta entistä kuumottavamman ja perinteistä supersankariseikkailua kaipaavien kannattaa suunnata katseensa aiempiin Batman- filmatisoinnteihin, sillä tämä on Jokerin sooloelokuvan(2019)  tapaan inhorealistinen tarina  jonka inspiraationa ovat toimineet David Fincherin synkät sarjamurhaajatarinat Se7en(1995) ja Zodiac(2007) ja sarjakuvien osalta Batman: Year One(1987) ja The Long Halloween(1996-97).


Sivuosista jäi parhaiten mieleen tuntemattomaksi maskeerattu  Collin Farrell, jonka roolittamista Pingviiniksi olin alkuun skeptinen, koska olemme tottuneet näkemään Pingviinin tuuman lyhyempänä, mutta kelpo roolisuorituksen Farrell kuitenkin veti.


The Batman on tyylikäs, jännittävä ja vaihteeksi hieman erilainen Batman-filmatisointi, paras filmatisointi hahmosta sitten Yön Ritarin(2008) joka pitkän odotuksen jälkeen täytti ennakko-odotukset ja toivottavasti saamme tälle jatkoa pian.


Arvosana🦇🦇🦇🦇🦇


tiistai 1. maaliskuuta 2022

Phantasm- Yön kauhut(1979)

 Ohjaus & Käsikirjoitus: Don Coscarelli


Pääosissa: A. Michael Baldwin, Angus Scrimm, Bill Thornbury, Reggie Bannister


Nyt arvostelussa klassista 70-luvun kauhua ja tämäkin leffa on mainittu mainiossa  101 kauhuelokuvaa-kirjassa, jonka oletan löytyvän lähes jokaisen elokuvien ystävän kirjahyllystä, mutta nyt kuitenkin itse asiaan:


Päähenkilö Mike on jäänyt orvoksi isoveljensä Jodyn kanssa  ja sitten Tommy, Jodyn kaveri kuolee hämärissä olosuhteissa ja Jody kieltää Mikea ottamasta osaa monttubileisiin , mutta Mike kiikaroi kauempaa ja näkee epäilyttävän pitkän hautausurakoitsijan, joka toimii päinvastoin eli vie arkun mukanaan ja kun kaupunkilaisia alkaa kuolemaan lisää piikeillä varustettujen  teräskuulien hyökkäysten   takia ja muiden outojen asioiden  värittäessä kaupungin arkea,  joten Mike Jody ja hieman  erikoinen jäätelöauton kuljettaja käyvät  taistoon ”Pitkänä Miehenä” tunnettua päinvastoin toimivaa hautausurakoitsijaa  vastaan.


Vaikka leffassa piikeillä varustetut lentävät teräskuulat pläsähtävät pariin otteeseen päin näköä, luotta Phantasm goreilun sijasta enemmän tunnelmaan luomiseen, mitä nykykauhussa näkee ja elokuvan nimikkohautausurakoitsija  The Tall Man voittaa pelottavuudessa  nykykauhun mukapelottavat murhamiehet ja hirviöt jo pelkällä olemuksellaan , mistä kiitos kuului hahmoa esittäneelle Angus Scrimmille(1926-2016) joka esitti hahmoa myös 4 jatko-osassa.


Phantasm on tyylikäs  ja jännittävä kauhuklassikko  ajalta, jolloin osattiin tehdä kunnon kauhua ja tätä ei saa missään nimessä pilata jatko-osalla tai rebootilla.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️