sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Tappava siunaus(1981)

 Alkuperäinen nimi: Deadly Blessing

Tunnetaan myös nimellä: Kosto rajan taka


Ohjaaja: Wes Craven 


Käsikirjoitus:  Glen M. Benest, Matthew Barr & Wes Craven


Pääosissa: Maren Jensen, Susan Buckner, Sharon Stone, Ernest Borgnine, Michael Berryman, Douglas Barr


Nyt arvostelussa pitkästä aikaa legendaarisen Wes Cravenin(1939-2015)  ohjaama maaseudulle sijoittuva kauhuilu, joka yhdistelee värikkäästi jos jonkinlaista  elementtiä Slasheristä Gialloon ympättynä maaseudulla  tapahtuvaan lahkokiihkoiluun, josta vastaavat tällä kertaa epäilyttävän paljon hattuja ja partoja myöten amisheja muistuttavat,  raudan Eurooppaan tuoneet  Heettiläiset.


Tarina keskittyy Heettiläisten hoodeilla asuvasta avioparista Jim & Martha, joista Jim on kuulunut ennen Heettiläiset ja näin  ollen joutunut yhteisön vihat niskaansa avioiduttuaan lahkoon kuulumattoman Marthan kanssa.

Sitten Jim kuolee hämärässä ”traktorionnettomuudessa”, joten leskeksi jäänyt Martha kutsuu ystävänsä Laman ja Vickyn luokseen turvaksi, sillä pian alkaa tapahtumaan lisää outoja ”kuolemia” ja muuta outoilua.


Craven on onnistunut jälleen kerran luomaan tyylikästä ja oikeasti jännittävää kauhuilua, ja jälleen kerran maaseutu tapahtumapaikkana ja sielä tapahtuva lahkokiihkoilu luo mainiot puitteet  kauhuleffalle, kuten myöskin James Hornerin maalaileva soundtrack.

Kuten saattaa arvata saattaa, näyttely on kauhuleffoille tyypillistä  kirkumista, ainakin  Jensen-Stone-Buckner-trion osalta, mutta onneksi  legendaarinen  Ernest Borgnine veti  hyvän roolin lahkojohtaja Isaiahin ( aika yleinen etunimi lahkojohtajilla) ja  Cravenin mestariteoksesta Yön silmät(1977) ja sen jatko-osasta tuttu Michael Berryman komppasi hyvin taustalla.


Tappava siunaus on rikollisen aliarvostettu   elokuva Cravenin filmiografiassa, sillä kyseesä on tunnelmallinen ja oikeasti jännittävä  kasarikauhuilu.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti