sunnuntai 5. helmikuuta 2017

True romance (1993)



Ohjaus: Tony Scott

Käsikirjoitus:  Quentin Tarantino

Pääosissa: Christian Slater, Patricia Arquette, Gary Oldman, Dennis Hopper, Chirstopher Walken, Brad Pitt, Val Kilmer , Michael Rapaport, James Gandolfini, Tom Sizemore, Chris Penn, Ed Lauter, Victor Argo, Samuel L Jackson,  Paul Bates, Saul Rubinek, Bronson Pinchot

Vuonna 1992 ilmestynyt Reservoir Dogs nuosi heti ilmestyeensä klassikoksi ja Quentin Tarantino alkoi suunitella seuraava elokuvaansa Pulp Fictionia, mutta hän tarvitsi rahaa sen tekemiseen

Niinpä hän hän myytyä erään ennen ohjaajanuraansa tehdyn käsikirjoituksen  Tony Scotille, jonka pohjalta Scott ohjasi  nyt arvostelussa olevan True romancen.

Clarence Worley ( Christian Slater) on Detroitissa asuva sarjakuvakaupassa työskentelvä, Elvistä, kun-fu-elokuvia ja piirakansyöntiä harrastava epeli, joka elokuvan nimen mukaisesti etsii tosi romanssia.

Sellainen sitten löytyykin puhelintyttö Alabamasta (Patricia Arquette) ja näin on elokuvan nimen mukainen tosi romanssi syntynyt.

Mutta nuorenparin onnea varjostaa Alabaman parittaja Drxel (Gary Oldman)  Clarence  päättä hoidella Drexlin ja nuoripari karkaa Los Angelesiin mukanaan matkalaukkullinen kokaiiniä ja perässä mafia ja poliisit.

Varsin mielenkintoinen elokuva on kyseessä.  Imelän tittelin taakse kätketyy  paikoittain aika väkivaltainen pläjäys , joka luo kivan kontrastin  rakkaustarinaan. Myöskin molempien tekijöiden kädenjälki on hyvin havaittavissa elokuvassa. Scottin puolelta se näkyy toimintakohtauksissa ja Tarantinoon puolelta se näkyy F ja N-sanojen täytteisen dialogin ja populaarikulttuuriviittausten viljelyssä.

Myöskin näyttelypuoli on hoidettu.  Elokuva vilisee paljon tuttuja naamoja, joiden roolit jäivät kyllä harmittavan pieniksi.Slater ja Arquette pääpariskuntana vetävät roolinsa hyvin, vaikka monet värikkäät sivuhahmot vievätkin aikaajoittain pääparista huomion. Näistä sivuhahmoista  voinkin mainita Gary Oldmanin tulkitseman Drexlin, joka luule olevansa Afroamerikkalainen. Drexelin rooli myös osoittaa hyvin sen, miten muuntaumiskykyinen näyttelijä Oldman onkaan.

True Romance on varsin toimiva sekoitus kovaksikeitteyä rikosleffa ja rakkaustarinaa höystettynä nimekkäälä näyttelijäjkaartilla,  huumorilla ja populaarikultturiviittauksilla.

Yksi 90-luvun parhaimpia elokuvia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti