keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Tappava Salama (1977)



Alkuperäinen Nimi: Rolling Thunder

Ohjaus: John Flynn

Käsikirjoitus Paul Schrader ja Heywood Gould

Pääosissa: William Deavane, Tommy Lee Jones, James Best, Dabney Coleman, Luke Askew, Linda Haynes

Martin Scorsesen mestariteoksen Taksikuskin mennestyksen vanavedessä seuraavana vuonna ilmestyi toinen Vietnam-veteraanin  sodan jälkeiseen yhteiskuntaan sopeutumisvaikeuksista kertova elokuva Rolling Thunder. Käsikirjoittajana myös Taksikuskin kynäilyt Paul Schrader. Rolling Thunder jäi ilmestyessään vähääle huomiolle eikä saanut samanlaista arvostusta kuin Scorsesen mestariteos, mutta myöhemmin  siitä on tullut kulttielokuva ja Quentin Tarantino on  maininnut Taksikuskin ja Rolling Thunderin suosikkielokuvikseen.

Charles Rane (William Devane) ja Johnny Vohden ( Tommy Lee Jones) saapuvat kotiin Vietnamista oltuaan 7 vuotta sotavankeina. Ranen kotiinpaluu ei ole järjin iloinen. Vaimo haluaa avioeron ja uuden avioliiton vanhan ystävän kanssa. Vielä kaiken kukkuraksi punaniskajoukko murtautuvat Ranen kotiin, varastavat kaupungin Ranelle lahjoittamia laatikollisen hopeadollareita, murhaavat pojan ja vaimon ja pisteenä iin päälle survovat Ranen oikean käden jätemyllyyn.

Saatuan jättemyllyn myllyttämän käden tilalle koukun ja sahattuaan sen kahtia sirkkelillä lyömäaseeksi ja revolverin ja kaksipiippuisen haulkion lataamista varten  Rane lähtee kostoretkelle mukaan Linda Haynesin esittämä   tarjoilijatar Linda, joka tuo opitimistista vastapainoa Ranen syystäkin  synkälle olemukselle.

Parhaiten edellisenä vuonna elokuvassa Maratoonari Dustin Hoffmania  ahdistellut William Devane  tekee intinsiivisen roolisuorituksen Charles Ranena, vaikka hahmo ei ole yhtä värikäs kuin Taksikuskin Travis  Bickle.

Vaikka Rolling Thunder ei ollekkaan Scorsesen  mestariteoksen veroinen teos, kyseesä onsilti loistava ja iskevä tarina Vietnam-veteraanista sodan jälkeissä yhteiskunnassa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti