keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Elää ja kuolla L.A:ssa (1985)



Ohjaus: William Friedkin

Käsikirjoitus: William Friedkin ja Gerald Petievich

Pääosissa: William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Dean Stockwell, John Turturro,  Steve James, Michael Greene, Robert Downey Sr, Darlanne Fluegel,  Debra Feuer

Mm Kovaotteiset miehet ja Manaajan ohjannut William Friedkin ohjasi vuonna 1985 uransa parhaiman elokuvan.

Richard Chance (William Petersen) on salaisen palvelun agentti,  joka päätttää läheltä piti-tilanteen johdosta siirtyä presidentin suojelemisesta väärän rahan jälijittämiseen. Chancen kaveri Jim Hart (Michael Greene) on puolestaan päässyt kuuluisan rahaväärentäjän Rick  Mastersin ( Willem Dafoe) jälijille

Chancen  kielloista huolimatta Jim menee nuuskimaan paikkoja yksin  ja BANG! Tästä kyrpiintyneenä Chance päättää kostaa  kaverinsa kuoleman uuden ohjenkirjan mukaan toimivan partnerin John  Vukovichin ( John Pankow) roikkuessa mukana.

80-luku näkyy vahvasti elokuvassa niin muodin kuin Wang Chungin soundtrackin kautta. Myöskin 80-luvun raadollisempi puoli on hyvin vahvasti esillä, kuten myöskin Michael Mannin vuotta myöhemmin ohjaamassa Manhunterissa, jonka pääosassa nähtiin niin ikään myöskin William Petersen.

Elää ja kuolla L. A: ssa on  tiukka rikostrilleri Friedkinin paras elokuva, jonka kohokohtana mainittakoon hurja takaa-ajokohtaus kanaaleissa ja vastaantulevien kaistalla mootoritiellä

Ja tietenkin plussaa arvostelussa mainitusta Wang Chungin soundtrackistä

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Tappava Salama (1977)



Alkuperäinen Nimi: Rolling Thunder

Ohjaus: John Flynn

Käsikirjoitus Paul Schrader ja Heywood Gould

Pääosissa: William Deavane, Tommy Lee Jones, James Best, Dabney Coleman, Luke Askew, Linda Haynes

Martin Scorsesen mestariteoksen Taksikuskin mennestyksen vanavedessä seuraavana vuonna ilmestyi toinen Vietnam-veteraanin  sodan jälkeiseen yhteiskuntaan sopeutumisvaikeuksista kertova elokuva Rolling Thunder. Käsikirjoittajana myös Taksikuskin kynäilyt Paul Schrader. Rolling Thunder jäi ilmestyessään vähääle huomiolle eikä saanut samanlaista arvostusta kuin Scorsesen mestariteos, mutta myöhemmin  siitä on tullut kulttielokuva ja Quentin Tarantino on  maininnut Taksikuskin ja Rolling Thunderin suosikkielokuvikseen.

Charles Rane (William Devane) ja Johnny Vohden ( Tommy Lee Jones) saapuvat kotiin Vietnamista oltuaan 7 vuotta sotavankeina. Ranen kotiinpaluu ei ole järjin iloinen. Vaimo haluaa avioeron ja uuden avioliiton vanhan ystävän kanssa. Vielä kaiken kukkuraksi punaniskajoukko murtautuvat Ranen kotiin, varastavat kaupungin Ranelle lahjoittamia laatikollisen hopeadollareita, murhaavat pojan ja vaimon ja pisteenä iin päälle survovat Ranen oikean käden jätemyllyyn.

Saatuan jättemyllyn myllyttämän käden tilalle koukun ja sahattuaan sen kahtia sirkkelillä lyömäaseeksi ja revolverin ja kaksipiippuisen haulkion lataamista varten  Rane lähtee kostoretkelle mukaan Linda Haynesin esittämä   tarjoilijatar Linda, joka tuo opitimistista vastapainoa Ranen syystäkin  synkälle olemukselle.

Parhaiten edellisenä vuonna elokuvassa Maratoonari Dustin Hoffmania  ahdistellut William Devane  tekee intinsiivisen roolisuorituksen Charles Ranena, vaikka hahmo ei ole yhtä värikäs kuin Taksikuskin Travis  Bickle.

Vaikka Rolling Thunder ei ollekkaan Scorsesen  mestariteoksen veroinen teos, kyseesä onsilti loistava ja iskevä tarina Vietnam-veteraanista sodan jälkeissä yhteiskunnassa.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

sunnuntai 5. helmikuuta 2017

True romance (1993)



Ohjaus: Tony Scott

Käsikirjoitus:  Quentin Tarantino

Pääosissa: Christian Slater, Patricia Arquette, Gary Oldman, Dennis Hopper, Chirstopher Walken, Brad Pitt, Val Kilmer , Michael Rapaport, James Gandolfini, Tom Sizemore, Chris Penn, Ed Lauter, Victor Argo, Samuel L Jackson,  Paul Bates, Saul Rubinek, Bronson Pinchot

Vuonna 1992 ilmestynyt Reservoir Dogs nuosi heti ilmestyeensä klassikoksi ja Quentin Tarantino alkoi suunitella seuraava elokuvaansa Pulp Fictionia, mutta hän tarvitsi rahaa sen tekemiseen

Niinpä hän hän myytyä erään ennen ohjaajanuraansa tehdyn käsikirjoituksen  Tony Scotille, jonka pohjalta Scott ohjasi  nyt arvostelussa olevan True romancen.

Clarence Worley ( Christian Slater) on Detroitissa asuva sarjakuvakaupassa työskentelvä, Elvistä, kun-fu-elokuvia ja piirakansyöntiä harrastava epeli, joka elokuvan nimen mukaisesti etsii tosi romanssia.

Sellainen sitten löytyykin puhelintyttö Alabamasta (Patricia Arquette) ja näin on elokuvan nimen mukainen tosi romanssi syntynyt.

Mutta nuorenparin onnea varjostaa Alabaman parittaja Drxel (Gary Oldman)  Clarence  päättä hoidella Drexlin ja nuoripari karkaa Los Angelesiin mukanaan matkalaukkullinen kokaiiniä ja perässä mafia ja poliisit.

Varsin mielenkintoinen elokuva on kyseessä.  Imelän tittelin taakse kätketyy  paikoittain aika väkivaltainen pläjäys , joka luo kivan kontrastin  rakkaustarinaan. Myöskin molempien tekijöiden kädenjälki on hyvin havaittavissa elokuvassa. Scottin puolelta se näkyy toimintakohtauksissa ja Tarantinoon puolelta se näkyy F ja N-sanojen täytteisen dialogin ja populaarikulttuuriviittausten viljelyssä.

Myöskin näyttelypuoli on hoidettu.  Elokuva vilisee paljon tuttuja naamoja, joiden roolit jäivät kyllä harmittavan pieniksi.Slater ja Arquette pääpariskuntana vetävät roolinsa hyvin, vaikka monet värikkäät sivuhahmot vievätkin aikaajoittain pääparista huomion. Näistä sivuhahmoista  voinkin mainita Gary Oldmanin tulkitseman Drexlin, joka luule olevansa Afroamerikkalainen. Drexelin rooli myös osoittaa hyvin sen, miten muuntaumiskykyinen näyttelijä Oldman onkaan.

True Romance on varsin toimiva sekoitus kovaksikeitteyä rikosleffa ja rakkaustarinaa höystettynä nimekkäälä näyttelijäjkaartilla,  huumorilla ja populaarikultturiviittauksilla.

Yksi 90-luvun parhaimpia elokuvia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


perjantai 3. helmikuuta 2017

Taksikuski (1976)



Ohjaus: Martin Scorsese

Käsikirjoitus:  Paul Schrader

Pääosissa: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Cybil Sheperd, Albert Brooks, Peter Boyle, Leonard Harris, Victor Argo, Joe Spinell, MartinScorsese

"Someday a real rain will come and wash all the scum off the streets"

Näin toteaa yhteiskunnan rappioon kyllästynyt yksinäisyydestä ja unettomuudesta kärsivä taksia ösin taksia Vietnam-veteraani Travis Bickle ( Robert De Niro) joka lupaavasti alkaneen parisuhteen vaalityöntekijä Betsyn ( Cybil Sheperd) kanssa kariudutta ottaa elämäntehtäväkseen pelastaa alaikäinen ilotyttö Iris ( Jodie Foster) hippilettisen parittajan ( Harvey Keitel) näpeistä.

Robert De Niro tekee uransa parhaiman roolisuorituksen Travisina, joka päättää puuttua voimakeinoin yhteiskunnan rehottavaan rappioon. Jodie Foster joka oli elokuvaa filmatessa vasta 13-vuotias suoriutuu raskaasta roolistaan varsin hyvin kuten myöskin Harvey Keitel hippilettisenä parittajana.


Vielä 41 vuoden jälkeenkin Taksikuski on edelleen vaikuttava  ja ajankohtainen elokuva syrjäytymisestä ja yhteiskunnan rappiosta.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Psykopaatin jäljilä (1986)

Alkuperäinen nimi: Manhunter

Ohjaus: Michael Mann

Käsikirjoitus: Michael Mann (Thomas Harrisin kirjan Punainen lohikäärme pohjalta)

Pääosissa: William Petersen, Brian Cox, Dennis Farina, Stephen Lang, Tom Noonan,  Joan Allen, Kim Greist

 Parhaiten Miami Vicen tuottajana tunnettu Michael Mann ohjasi vuonna 1986  elokuvasovituksen Thomas Harrisin menestys romaanista Punainen lohikäärme nimellä Manhunter. Sitten asiaan:

" Hammaskeiju" lempinimen saanut sarjamurhaaja on murhannut 2 perhettä peräkkäisinä täysikuina. Saadakseen kuunkiertoa seuraavan murhaajan kiinni,  Jack Crawford  ( Dennis Farina) yrittää suostutella Floridassa varhaiseläkepäiviä viettävän  FBI-agentti Will Grahamin (William Petersen) palmaan vielä kerran kentälle  nappaamaan murhaajan ennen seuraavaa täysikuuta. Graham, jolla on ilmiömäinen kyky aavistaa rikollisten mielenliikkeitä, joutuu murhatutkmuksissa turvautumaan  vankimielisairaalassa viruvan Hannibal Lecterin ( Tässä elokuvassa Lectorin)  konsultaatioon. 

Ilmestyeessään Manhunter floppasi ja jäi 5 vuotta myöhemmin ilmestyneen Uhrilampaiden (putsatessa Oscar-gaalassa 5 tärkeintä palkintoa mm mies ja naispääosien kategorioissa) varjoon. Sääli, sillä Manhunter on yksi 80- luvun tyylikkämpiä ja aliarvostetumpia elokuvia. Ohjaus, kuvaus, mahtava tunnelma ja kasariestetiikka  tekevät tästä  eeppisen ja tajunnanräjäyttävän katsomiselämyksen.


Ennen Manhunterin katsomista tarina ja hahmot olivat jo minulle ennestään tuttuja, sillä olin nähnyt Brett Ratnerin  remaken. Manhunter kuitenkin  vie siltä voiton  uniikilla toteuksellaan (Ks ylempi kappale)Roolitus   on hyvin onnistunut tässä vanhemmassa versiossa. William Petersen vetää hyvän (ja paikoittain huvittavankin) roolisuorituksen Will Grahaminä. Myöskin murhaajaa esittävä Tom Noonan  onnistuu hyvin roolissaan ja onnistuu tekemään hahmostaan varsin hyytävän ilmestyksen.  Myös  Brian Cox vetää kelpo roolin Hannibalina, vaikkei ihan yllä   Anthony Hopkinsin tasolle.

Erityismaininnat vielä huikeasta soundtrackistä, joka on taattua kasaria.

Manhunter on tiivistunnelmainen ja tyylikäs kasaritrilleri, jota voi suositella jos kasariestetiikka ja  rikostutkinta ilman murhilla mässäilyä kiinostaa.

Arvosanaa⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️