sunnuntai 29. elokuuta 2021

Avaruussota(1978)

Alkuperäinen nimi: Starcrash

Ohjaaja:  Luigi Cozzi(  Pseudonyyminä Lewis Coates)

Käsikirjoitus: Luigi Cozzi, R. A.Dillon & Nat Wachsberger

Pääosissa: Caroline Munro, Marjoe Gortner, David Hasselhoff, Joe Spinell, Christopher Plummer


Legendaarinen Roger Corman  ja ylikuumentuneesta mielikuvituksestaan  tunnetut italialaiset iskevät jälleen kerran  ja kuten suomenkielisestä tittelistä voi päätellä, kyseessä on häikäilemätön rip-off kaikkien tuntemasta avaruusoopperasta ja koska  elokuvan juoni poukkoilee suuntaan jos toiseenkin, tässä lyhyt tiivistelmä  juonesta:

Galaksin kuumin salakuljettaja Stella Star ja  hänen Hasselhoffin parturilla käynyt apurinsa Akton(on siinäkin taas nimet keksitty)  värvätään keisarin toimesta etsimään kadonnutta prinssiä, sillä kreivi    Zarth Arn  aikoo päästä keinolla millä hyvänsä prinssiksi prinssin paikalle.

Tästä seuraa nopeasti etenevä ja tapahtumarikas seikkailu, jossa italialaisten ylikuumentunut mielikuvitus pääsee jälleen kerran oikeuksiinsa  ja tällä  kertaa katsojien verkkokalvoille vyörytetään mm  rasistisia poliisirobotteja amatsoneja, luolamiehiä, epäilyttävän paljon   Ray Harryhausenin työt mieleen tuovia lystikkäitä stop motion-robotteja ja räikeimpänä esimerkkinä rip-offaamisesta, valomiekka, jolla Hasselhoff pääsee mätkimään peltiluurankoja.


Ja tämän  paketin kruunaa vielä näinkin käppäiselle elokuvalle epätyypillinen tasokas score, josta vastasi 

itse John Barry ja tavallaan Barry sai Oscarin tämän leffan scoresta , sillä osa tämän leffa scoresta kierrätettiin 6 vuotta myöhemmin  julkaistuun Out of Africaan  ja alun perin Ennio Morriconea pyydettiin säveltämään Starcrashin musiikit, mutta sen sijaan sävelsi musiikit vuotta myöhemmin julkaistuun Star Wars  -rip-offiin Humanoidi.

Vaikka Starcrash on häikäilemätön rip-off kaikkien tuntemasta  avaruusoopperasta, onnistuu se silti olemaan kaikessa älyvapaudessaan esikuvaansa vauhdikkaampi ja viihdyttävämpi leffa ja kuuluu sarjassamme niihin elokuviin, jotka ovat niin huonoja, että ovat  hyviä.



Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


sunnuntai 22. elokuuta 2021

McBain-Sankareiden aika(1991)

 Ohjaus & Käsikirjoitus: James Glickenhaus


Pääosissa: Christopher Walken, Michael Ironside, Steve James, Marian Conchita Alonso, Victor Argo, Chick Vennera, Thomas G. Waites, Luis Guzman 


Nyt arvostelussa legendaarisen ja pahamaineisen kasariäksönin Exterminatorin ohjauksesta vastanneen Glickenhausin hyvin kasarimainen ysäriäksön. Sitten asiaan:


Leffa kulkee samaa kaavaa kuin Exterminatror, eli päähenkilö on sotimassa  Vietnamissa, joutuu pulaan, kaveri pelastaa hengen, vuosia myöhemmin kaveri saa surmansa ja päähenkilö lähtee kostoretkelle, paitsi että tällä kertaa ei  olekaan  vastassa New Yorkin alamaailman   valikoitua  pohjasakkaa vaan banaanivaltion  diktaattori armeijoineen  ja tällä kertaa päähenkilöllä on kostoretkellä mukanaan pari muuta veteraania taustatukena.


Enpä olisi uskonut näkeväni Walkenia b-luokan toimintatymistelyn pääosassa, mutta kelpo roolin veti tässäkin, kuten myöskin  Ironside ja parhaiten tästä jäi mieleen järjetön kohtaus, jossa McBain ampuu lentokoneesta käsin viholliskoneen pilotin oli aikamoinen saavutus toimintaelokuvan historiassa.


Simpsoneilta   McBain-nimen viennyt ja ysäriäksönin  suurimmalla body countilla(240) leveilevä McBain on uberviihdyttävä kasariviboja tihkuva ysäriäksön.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

maanantai 9. elokuuta 2021

The Suicide Squad: Suicide Mission(2021

 Ohjaus &-käsikirjoitus: James Gunn


Pääosissa: Margot Robbie, Joel Kinnaman, Jai Courtney, Viola Davis, Idris Elba, Sylvester Stallone, John Cena, Michael Rooker, Nathan Fillion, Sean Gunn, Peter Capaldi,  Pete Davidson,  David Dastmalchian, Daniela Melchior, Flua Borg,  Mayling Borg, Alice Braga , Juan  Diego Botto, Joaquín Cosío, Lloyd Kaufmann, Taika Watiti


5 vuotta sitten ilmestyi  David Ayerin ohjaama Suicide Squad, jonka yleisö kriitikot haukkuivat maan rakoon, koska WB ei antanut Ayerille vapaita käsiä elokuvan tekemiseen, joten tuloksena oli melkoinen sekamelska huonon editoinnin  ja Jared Leton lyhyen ja paljon parjatun Jokeri-tulkinnan takia, eikä asiaa auttanut myöhemmin lätylle julkaistu pidennetty versio, joka oli jopa teatteriversiota sekavampi sekamelska.


Jännää, kyllä, että itse kuuluun niihin harvoihin ja valittuihin, jotka pitivät Ayerin Squadista, joka. sekavasta editoinnista  ja Leton Jokeri-tulkinnasta  huolimatta osoittautui viihdyttäväksi, mutta tyypilliseksi  kesäsesongin spektaakkeliksi.


Jostain kumman syystä WB päätyi jo näin nopeasti tehdä Squadin uusiksi ,mutta kyseessä ei ole virallinen jatko-osa tai reboot vaan samaan DC-universumiin kuuluva itsenäinen teos, kuten  viime vuoden myöskin  jostain kumman syystä yleisön ja kriitikoiden haukkuma Harley Quinnin sooloseikkailu Birds of Prey

Nyt kuitenkin päivän epistolan  pariin:



Corto Maltesen  saarella  vallitsee diktatuuri, mutta se ei ole banaanivaltion pahin ongelma, sillä saarella sijaitsee myös aatulaisten   salainen laboratorio, jossa on meneillään jotain diktatuuria pahempaa, joka saattaa uhata USA:n rauhaa, joten Amanda  Waller kokoaa jälleen kerran Suicide Squadina tunnetun 

iskuryhmä X:n kasaan  ja lähettää heidät  tekemään selvää diktatuurista sekä laboratoriosta.


Alkuperäisestä kokoonpanosta ovat enää mukana Harley Quinn, Rick Flagg ja Kapteeni Bumerangi , jotka saavat seurakseen  Savantin, Kärpän, Blackguardin, TDK:oon , Mongalin,  ja Javelinin.


Saapuminen Cortoon ei suju suunnitelmien mukaan, joten kakkostiimi saapuu paikalle johtajanaan 


Bloodsport, Peacemaker, King Shark, Polka Dot Man ja Rat Cather 2 ja lopulta tiimi pääsee jälleen  kerran toteuttamaan itseään elikkä  laittamaan  porukkaa halki, poikki ja pinoon ja tietenkin pelastamaan maailman.


Parhaiten Guardians of Galaxy-elokuvien ohjaajana tunnettu Gunn on päähenkilöiden tapaan päässyt toteuttamaan itseään elikkä tällä kertaa WB on antanut ohjaajalle vapaat kädet,  elikkä 5 vuotta sitten poissaolollaan loistaneet veri ja  F-sanat lentävät tiuhaan tahtiin, elikkä nyt pääsimme näkemään sellaisen Suicide Squadin, minkä Ayer olisi halunnut ohjata, mutta pääsimme näkemään sen  Gunnin ohjaamana ja 
kirjoittamana.



Margot Robbie  loisti jälleen kerran Harley Quinn roolissa ja tiimin uusista kasvoista allekirjoittaneen suosikeiksi nousivat Stallonen tulkitsema King Shark ja John Cenan tulkitsema Peacemaker, jotka myös Harley Quinnin ohella tarjosivat leffan parhaimmat naurut.



Suicide Squadin uusi tuleminen on viihdyttävä ja verinen kesäspektaakkeli, jolta Ayerin 5 vuoden takaisen sekamelskan olisi pitänyt kuulostaa ja näyttää ja siihen verrattuna Gunnin näkemys Squadista oli huomattavasti parempi ja viihdyttävämpi ja 2 vuoden kulutta pääsemme näkemään Gunnin värikkään mielikuvituksen tuotoksia lisää, sillä Marvel on palkannut hänet takaisin tekemään GOG:in 3 ja viimeisen osan.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  






lauantai 7. elokuuta 2021

Erottamattomat(1988)

 Alkuperäinen nimi: Dead Ringers


Ohjaaja: David Cronenberg


Käsikirjoitus: David Cronenberg, Norman Snider, Bari Wood &  Jack Geasland


Pääosissa: Jeremy Irons, Geneviéve Bujold, Stephen Lack


Ja taas vaihteeksi arvostelussa Cronea. Sitten asiaan: 


Identtiset kaksoset  Elliott & Beverly ovat ovat olleet erottamattomia pienestä pitäen ja aikuisina heistä on tullut menestyneitä ja lääkäripiireissä arvostettuja gynejä, jotka  tavallisista veljeksistä poiketen asuvat saman katon alla.


Sitten  Elliott tapaa näyttelijätär  Clairen, jonka Elliott päättää jakaa veljensä kanssa, josta ei tietenkään seuraa hyvää, sillä pian  veljeksillä flippaa yläkerrassa eikä katsojakaan(allekirjoittanut ainakin) pysynyt käryillä siitä, että kumpi veljeksistä on kumpikin.


Vaikka yhtä painajaiskohtausta lukunottamatta Dead Ringers ei sisällä yhtään Cronenbergille tyypillistä goreilua ja ihmisanatomian ihmeitä, onnistuu silti Cronenberg jälleen kerran puistattamaan katsojaa urakalla, mistä kiitos kuuluu leffan painostavalle tunnelmalle ja jälleen kerran Howard Shoren viluluvoittoiselle soundtrackille.


Dead Ringers on jälleen kerran taattua Cronenbergiä ja onnistui tämäkin olemaan  ”mieltäylentävää”  katsottavaa ilman goreilua ja ihmisanatomian ihmeitäkin.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️