torstai 18. maaliskuuta 2021

Mies toisesta maailmasta(1976)

 Alkuperäinen nimi: The Man Who Fell to Earth


Ohjaaja: Nicolas Roeg

Käsikirjoitus: Paul Mayersberg(Walter Tevisin kirjan pohjalta)


Pääosissa: David Bowie, Candy Clark, Buck Henry, Rip Torn, Bernie Casey

Nyt arvostelussa allekirjoittaneen mielestä kaikkien aikojen paras scifi-leffa, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 45 vuotta. Sitten asiaan:

 Kentuckyyn putoaa  tyyppi nimeltään Thomas Jerome Newton, joka  ensi töikseen maapallolla menee panttilainaamoon ja panttaa  vihkisormuksen ja aloittaa projektin  patentti-asioihin erikoistuneen asianajan  Oliver V. Fransworthin (Buck Henry)  kansa tuodakseen vettä kuivuudesta kärsivälle planeetalle.

Lopulta  maan houkutukset eli naiset ja viina vievät Newtonin huomion vedenhakuprojektista ja  Newton kavalletuksi, siepatuksi hallituksen toimesta  ja pakotetaan ikäviin tieteellisiin  experimentteihin.


Juonipaljastukset päättyvät tähän ja nyt yleistä lätinää leffasta(Spoilerivaara)


Koska ohjaajana hääri Roeg, joten olikin odotettavissa, että leffa on erittäin taiteellinen ja sekava, eikä vaan lievästi, sillä noin puolessa välissä tarina menee käsittämättömäksi, sillä puolet elokuvasta on ahdettu täyteen  irrallisia tapahtumia, joilla ei ole osuutta tai arpaa varsinaisen tarinan kanssa sekä paljon kryptistä symbolismia, joka ei avaudu, paitsi ehkä korkeintaan pöllyssä katsottu


Ja jos luulitte,  että allekirjoittanut putosi kärryiltä tätä katsoessa, niin   entinen elokuvan  rönsyilevästä ja  värikkäästä tarinankerronnasta   joutuivat  kärsimään amerikkalainen yleisö, kun siellä elokuvaa lyhennettiin about 20  minuuttia, jollin elokuva muuttui  vielä sekavammaksi, joten yleisölle jaettii tarinaa selittävä lappuja.

Vaikka  yleensä olenkin sitä mieltä ,että muusikoiden ei pitäisi näytellä, mutta Bowie veti kelpo roolisuorituksen pääosassa ja  alunperin Bowie olisi vastannut myös musiikeista, mutta syystä  tai toisesta säveltäjäksi valittiin John Phillips ja Stomu Yamashta  saivat säveltäjän pestin, mutta pari Still-kuvaa elokuvadta päätyivät koristamaan Bowien  2 leffan jälkeen ilmestyneen albumin  Low ja Station to Station  kansia.


45 vuotta vanhaksi elokuvaksi visuaalinen puoli on  hienosti toteutettu, etenkin kohtaus, jossa eräs sivuhenkilöistä  defenestraation kohteeksi alas ja putoavasta miehestä leikataan toiseen ikkunasta alas putoaviin painoihin putoavan henkilön ja siitä taas kolmanteen henkilöön ,  joka hyppää uima-altaaseen oli sangen nerokasta leikittelyä kuvallisen kerronan kanssa ja suurta hilpeyttä herätti erityisesti ulosheittäjien puvustus, joka koostui puvuista ja moottoripyöräkypäristä, joten oliko kypärien funktio tarkoitus suojata lasinsirpaleilta vai oliko puvustaja ollut pöllyissä  suunnitellessaan puvustusta? 


Krediittiä soundtrack  ansaitsee  defenestraation taustalla soivasta   ”Window”-kappaleesta, joka loi kohtaukseen samaan  aikaan hyvin häiriintynen ja ja haikean tunnelman kohtaukseen ja tarkkasilmäiset  katsojat saatavat huomata, että leffa on ennustanut Simpsonit-tyylin sattumalta tulevaisuuden tapahtumia, sillä defenestraatio ja Newtonin kesämökin lukemattomat-tv-ruudut ovat ilmiselvästi  otettu Watchmeniin ja entisen NFL-tähti Bernie Caseyn esittämän  Mr. Petersin osallisuus 2 murhaa tuovat vahvasti mieleen O.J.n keissin.



Joka tapauksessa Mies toisesta maailmasta on   visuaalisesti, hieno, vinksahtanut käsittämätön  tarina, joka yhdistelee scifiä, taidetta sekä Jeesus ja Ikaros -viboja metaforaan kuuluisuuden kiroista muukalaisen vedenhakureissusta maapallolle yhdistettynä  ja mukaan  ja allekirjoittaneen mielestä kaikkien aikojen paras scifi-leffa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti