tiistai 30. maaliskuuta 2021

New Yorkin Kuningas(1990)

 Ohjaaja: Abel Ferrara


Käsikirjoitus: Nicholas St. John


Pääosissa Christopher Walken, Victor Argo, David Caruso, Wesley Snipes Laurence Fishburne, Steve Buscemi, Giancarlo Esposito, Paul Caldéron


Nyt pitkästä aikaa arvostelussa elokuvahistorian aliarvostetuiman ohjaajan  erinomainen ysärigangstailu.




 Kokkelikeisari Frank White vapautuu vankilasta ja ravistelee ison omenan alamaailman   kuvioita  valtaamalla takaisin vanhat  alueensa ja  listimällä kilpailevat jengit  ja samalla  pöllimällä näiden rahat, jotka Frank lahjoittaa Robin Hood-tyyliin köyhille eli tässä tapauksesa rakenteilla olevan lastensairaalan avuksi.

Kaikkia ei Frankin comeback ilahduta vaan Frank saa vastaansa  Triadit, Kolumbialaiset ja  poliisit.


Walken vetää tässä allekirjoittaneen mielestä uransa 2. parhaimman roolisuorituksen Kauriinmetsästäjän(1978) jälkeen j myös sivuosat Argosta Buscemiin komppaavat  hyvin taustalla, vaikka Buscemin rooli olisi saanut olla hieman isompi


New Yorkin kuningas on jälleen kerran yksi tyylikäs, koruton ja jännittävä isoon omenaan sijoittuva  rikostarina ala Ferrara, josta parhaiten jäi mieleen Walkenin hupaisa tanssiesitys.


Seuraavaksi arvostelussa Ferraran mestariteos Bad Lieutenant.


Arvosana🗽🗽🗽🗽🗽

keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Vuoristorata(1977)

 Ohjaaja: James Goldstone

Käsikirjoitus: , Richard Levinson, William Link & Tommy Cook

Pääosissa: George Segal, Timothy Bottoms, Richard Widmark, Henry Fonda, Harry Guardino, Susan Strasberg, Helen Hunt William Prince


Nyt arvostelussa eilen edesmenneen George Segalin muistoksi lievästi aliarvostettu ja eri jännä 70-luvun trilleri.


Anonyymi tyyppi( Timothy Bottoms) räjäyttää vuoristoradan ja saa peräänsä vuoristoratojen

 turvallisuudesta vastaavan tarkastajan Harry Calderin(George Segal)


Pian anonyymi tyyppi räjäyttää lisää vuoristoratoja ja vaati rahaa vastineeksi vuoristoratojen sabotoinin lopettamiseksi, joten FBI agentti Hoyt ( Richard Widmark) puuttuu peliin.


Calder onnistuu suututtamaan sabotöörin ja pian pelissä onkin useamman vuoristoratamatkustajan henki,kun sabotööri uhkaa iskeä Six Flags Magic Mountainin The New Revolution-vuoristorataan, jonka avajaisia ollaan juhlistamassa.


Erijännää 70-kuvun trilleriä siis luvassa, jossa hyvät roolisuoritukset ja jännittävä tunnelma, jota tehostaa legendaarisen Lalo Schriffinin soundtrack.


Mukana menossa myös  Helen Hunt 1. roolissaan Harry Calderin tyttärenä, Craig Wasson(Kuolema tulee kahdesti) vuoristorataan odottavana  hippinä, Steve Guttenberg (myös 1. roolissaan ,ilman krediittiä lopputeksteissä) viestintuojana sekä kulttiyhtye Sparks cameo-rooleissa esiintymässä vuoristoradan avajaisissa.


Arvosana🎢🎢🎢🎢🎢🎢

torstai 18. maaliskuuta 2021

Mies toisesta maailmasta(1976)

 Alkuperäinen nimi: The Man Who Fell to Earth


Ohjaaja: Nicolas Roeg

Käsikirjoitus: Paul Mayersberg(Walter Tevisin kirjan pohjalta)


Pääosissa: David Bowie, Candy Clark, Buck Henry, Rip Torn, Bernie Casey

Nyt arvostelussa allekirjoittaneen mielestä kaikkien aikojen paras scifi-leffa, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 45 vuotta. Sitten asiaan:

 Kentuckyyn putoaa  tyyppi nimeltään Thomas Jerome Newton, joka  ensi töikseen maapallolla menee panttilainaamoon ja panttaa  vihkisormuksen ja aloittaa projektin  patentti-asioihin erikoistuneen asianajan  Oliver V. Fransworthin (Buck Henry)  kansa tuodakseen vettä kuivuudesta kärsivälle planeetalle.

Lopulta  maan houkutukset eli naiset ja viina vievät Newtonin huomion vedenhakuprojektista ja  Newton kavalletuksi, siepatuksi hallituksen toimesta  ja pakotetaan ikäviin tieteellisiin  experimentteihin.


Juonipaljastukset päättyvät tähän ja nyt yleistä lätinää leffasta(Spoilerivaara)


Koska ohjaajana hääri Roeg, joten olikin odotettavissa, että leffa on erittäin taiteellinen ja sekava, eikä vaan lievästi, sillä noin puolessa välissä tarina menee käsittämättömäksi, sillä puolet elokuvasta on ahdettu täyteen  irrallisia tapahtumia, joilla ei ole osuutta tai arpaa varsinaisen tarinan kanssa sekä paljon kryptistä symbolismia, joka ei avaudu, paitsi ehkä korkeintaan pöllyssä katsottu


Ja jos luulitte,  että allekirjoittanut putosi kärryiltä tätä katsoessa, niin   entinen elokuvan  rönsyilevästä ja  värikkäästä tarinankerronnasta   joutuivat  kärsimään amerikkalainen yleisö, kun siellä elokuvaa lyhennettiin about 20  minuuttia, jollin elokuva muuttui  vielä sekavammaksi, joten yleisölle jaettii tarinaa selittävä lappuja.

Vaikka  yleensä olenkin sitä mieltä ,että muusikoiden ei pitäisi näytellä, mutta Bowie veti kelpo roolisuorituksen pääosassa ja  alunperin Bowie olisi vastannut myös musiikeista, mutta syystä  tai toisesta säveltäjäksi valittiin John Phillips ja Stomu Yamashta  saivat säveltäjän pestin, mutta pari Still-kuvaa elokuvadta päätyivät koristamaan Bowien  2 leffan jälkeen ilmestyneen albumin  Low ja Station to Station  kansia.


45 vuotta vanhaksi elokuvaksi visuaalinen puoli on  hienosti toteutettu, etenkin kohtaus, jossa eräs sivuhenkilöistä  defenestraation kohteeksi alas ja putoavasta miehestä leikataan toiseen ikkunasta alas putoaviin painoihin putoavan henkilön ja siitä taas kolmanteen henkilöön ,  joka hyppää uima-altaaseen oli sangen nerokasta leikittelyä kuvallisen kerronan kanssa ja suurta hilpeyttä herätti erityisesti ulosheittäjien puvustus, joka koostui puvuista ja moottoripyöräkypäristä, joten oliko kypärien funktio tarkoitus suojata lasinsirpaleilta vai oliko puvustaja ollut pöllyissä  suunnitellessaan puvustusta? 


Krediittiä soundtrack  ansaitsee  defenestraation taustalla soivasta   ”Window”-kappaleesta, joka loi kohtaukseen samaan  aikaan hyvin häiriintynen ja ja haikean tunnelman kohtaukseen ja tarkkasilmäiset  katsojat saatavat huomata, että leffa on ennustanut Simpsonit-tyylin sattumalta tulevaisuuden tapahtumia, sillä defenestraatio ja Newtonin kesämökin lukemattomat-tv-ruudut ovat ilmiselvästi  otettu Watchmeniin ja entisen NFL-tähti Bernie Caseyn esittämän  Mr. Petersin osallisuus 2 murhaa tuovat vahvasti mieleen O.J.n keissin.



Joka tapauksessa Mies toisesta maailmasta on   visuaalisesti, hieno, vinksahtanut käsittämätön  tarina, joka yhdistelee scifiä, taidetta sekä Jeesus ja Ikaros -viboja metaforaan kuuluisuuden kiroista muukalaisen vedenhakureissusta maapallolle yhdistettynä  ja mukaan  ja allekirjoittaneen mielestä kaikkien aikojen paras scifi-leffa.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️




lauantai 13. maaliskuuta 2021

Nasta laudassa(1971)

 Alkuperäinen nimi: Vanishing Point


Ohjaaja: Richard C. Sarafian


Käsikirjoitus: Guillermo Cain


Pääosissa: Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Karl Svenson, John Amos, Paul Koslo, Anthony James, Rita Coolidge, Charlotte Rampling, 


Nyt arvostelussa autoelokuvien klassikko, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 50 vuotta. Sitten asiaan.


Ex-poliisi ja kilpa-aja Kowalski saa tehtäväkseen ajaa valkoinen -70 Challenger Denveristä San Franciscoon 16 tunnissa, joten  Kowalski saa poliisit peräänsä, mutta myöskin kannatusta pieneltä vähemmistöltä, joka pitää Kowalskia sankarina, mistä kiitos kuuluu sokealle radio-DJ:ee Super Soulille, joka raportoi radiossa Kowalskin matkasta ja poliisien tiesulkujen locaatioista.


Easy Riderin(1969) autoversiona tunnetuksi  tullut  Nasta laudassa on vauhdiskas ja viihdyttävä road movie ajalta, jolloin stuntit tehtiin itse ja peltiä laitettiin ryttyyn aikuisten oikeesti ja toipahan tämä elokuva myöskin Dodge Challengerin kansan ja harrastajien tietoisuuteen.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



torstai 11. maaliskuuta 2021

THX 1138(1971)

 Ohjaaja: George Lucas


Käsikirjoitus: George Lucas & Walter Murch


Pääosissa: Robert Duvall, Donald Pleasence, Maggie Mcomie, Sid Haig, Don Pedro Colley, Ian Wolfe, Marshall Efron,  John Pearce, James Wheaton, David Ogden  Stiers


Nyt arvostelussa  70-luvun partaviisikon(De Palma Scorsese, Coppola, Spielberg, Lucas) 5. jäsen debyyttielokuva, jonka ensi-illasta on tänään kulunut tasan 50 vuotta. Sitten asiaan:


THX 1138 sijoittuu  maanalaiseen dystopiaan, jossa kaikki pukeutuvat valkoisiin, miehet ovat kaljuja, robocopin esi isät pitävät yllä lakia ja järjestystä ja boom shakalakailu maanalaisessa dystopiassa on laitonta, mutta huimausaineet taas pakollisia.


Elokuvan päähenkilö THX 1138(Duvall) saa väärät mömmöt, boom shakalakailee tyttöystävänsä kanssa, joutuu vankilaan, karkaa ja nousee sortokoneistoa vastaan.


Sangen mielenkiintoinen asetelma tässä ja 50 vuotta vanhaksi elokuvaksi lavasteet  ovat edelleen ajan tasalla, sillä  suurin osa kuvauksista tehtiin  tuolloin rakenteilla olleessa BARTin(Bay Area Rapid Transit) rakennustyömaalla ja tunneleissa.


Lucasin lyhytelokuvaan Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB(1967 )  perustuva THX 1138 on 3.paras vuoden 1971 scifistelyistä( The Omega Man & Kellopeliappelsiini) joka toi maailman tietoisuuteen sanat THX ja Wookie ja numerosarjan 1138 sekä  esitteli yleisölle  robottipoliisit 16 vuotta ennen Robocopia ja leffan valkoinen värimaailma toimi taas puolestaan inspiraationa TOTOn biisin 99:n visuaaliselle  ilmeelle.


Arvostelu kirjoitettu Director’s Cutin(2004) pohjalta


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

maanantai 8. maaliskuuta 2021

The Hunt(2019)

 Ohjaaja: Craig Zobel


Käsikirjoitus: Damon Lindelof & Nick Cuse


Pääosissa: Betty Gilpin,  Hilary Swank Emma Roberts, Ike Barinholtz, Sturgill Simpson, Amy Madigan


Nyt arvostelussa jälleen kerran yksi leffa, jonka aiheuttamaa  kohua on vaikea ymmärtää, 

mutta spekulointia siitä myöhemmin ja nyt asiaan:


Sekalainen seurakunta herää ja löytää itsensä keskellä metsää, jossa on salaperäinen laatikko sisältäen possun ja kattavan valikoiman pyssyjä ja veitsiä.


Sitten läheisestä bunkkereista alkaa tulitus ja sekalainen seurakunnasta osa kuolee ja loput hajaantuvat tajutakseen tulleensa siepatuiksi  Kroatiaan ja joutuneensa osallisiksi ihmismetsästykseen somessa kirjoitettujen mielipiteiden takia.


Ja nyt spekuloimaan elokuvan aiheuttamaa ”kohua”


Itse asiassa projekti pistettiin tulille 2018 ja ensi-illan piti olla Syyskuussa 2019, mutta poliittisen ilmapiirin ja  NRA:an ”ilosanoman”  levittäjien  levitettyä ”ilosanomaa” Daytonissa ja El Pasossa, ensi-ilta siirtyi viime vuodelle, lähinnä strimaattavaksi.


Jälkeenpäin katsottuna tämän ja Jokerin(2019) aiheuttamat kohut näin jälkikäteen katsottuna naurettavia, sillä jenkeissä sattuu ja tapahtuu, joka päivä NRA:an ”ilosanoman” levittämistä ja Hollywood on suoltanut graafisesti väkivaltaisia elokuvia vuodesta 1967 lähtien sensuurin vapauduttua, mikä puolestaan  johtui tosielämän väkivallan lisääntyessä vuosikymmenen aikana.

 Jenkeissä  sensuuri nousee normaalisti  barrikaadeille, yhden F-sanan tai nakuilun myötä, mutta väkivallasta harvemmin noustaan barrikaadeille, paitsi silloin jos elokuva on realistinen yhteiskuntakriittinen ja ruumisluku on laskettavissa käsillä, kuten Taksikuski(1976)  ja Joker  ovat osoittaneet, mutta tässä ruumiita tulee hieman enemmän ja  tämä olikin niitä leffoja, jotka ovat irrallaan todellisuudesta ja joiden tapahtumille  saa naureskella, mutta pääsyy tämän leffan kohuun taisi olla huonosti suunnitellun julkaisuajankohdan lisäksi vitsailu tuon ajan poliittiselle ilmapiirille ja sen aiheuttamille lieveilmiöille.


Joka tapauksessa mainettaan parempi ja viihdyttävämpi leffa  tämä oli.


Arvosana🐖🐖🐖🐖

maanantai 1. maaliskuuta 2021

Kummitusjuna(1981)

 Alkuperäinen nimi: The Funhouse


Ohjaaja: Tobe Hooper

Käsikirjoitus: Lawrence Block

Pääosissa: Cooper Huckabee, David Carson, Shawn Carson,  Elizabeth Berridge,  Jack McDermott, Jeanne Austin,  Kevin Conway, Largo Woodruff, Miles Chapin, Sonia Zomina, Sylvia Miles, William Finley, Wayne Doba.


Nyt arvostelussa legendaarisen Hooperin ohjaama vähemmän tunnettu tivoliin sijoittuva slasheri,joka on sinäänsä mielenkiintoinen, että sen käsikirjoituksesta vastasi Lawrence Block, joka parhaiten tunnetaan Matthew Scudderin seikkailuista, jotka ovat kääntyneet myös mainioksi elokuviksi(8 miljoonaa tapaa kuolla, 1986 & Tanssi haudoilla,2014)

Tämän elokuvan jälkeen   Hooper nousi hetkeksi Carpenterin, Romeron, Argenton ja Fulcin kaltaisten kauhuikonien joukkoon ohjattuaan seuravanva vuonna Poltergeistin, jonka käsikirjoituksesta  vastannut Spielberg teki elokuvasta melko kiltin laajempaa yleisöä ajatellen, vaikka Hooper  olisi kovasti halunnut julkaista rajumman director’s cutin, mutta sen sijaan saimme 2 jatko-osaa  ja keskiverto remaken(2015)


Nyt kuitenkin takaisin Kummitusjunan pariin.


Joukko teinejä päättää viettää  illan tivolissa pössytellen ja sekstailen, mutta hauskanpito kokee kovan kolauksen, kun teinit todistavat Frankenstein-naamariin pukeutuneen hiipparin tekemän murhan ja pian teinit  oppivat kantapään kautta, etteivät tivolit ole aina niin hauskoja paikkoja, sillä Frankenstein-naamariin pukeutunut hiippari  ja muu tivoliväki(Conway & Finley) eivät aio päästä teinejä elävinä pois tivolista ja saadaanpa mukaan sotkettua yksi kotoa karannut pikkuveli mukaan sotkettua.


Tivoli tarjoaa oikein mainiot puitteet kauhuilulle ja minun kirjoissani tämä oli jopa paljon parempi ja jännittävämpi, kuin lieväsi yliarvostettu, mutta yleissivistyksen tähden katsottava Texasin moottorisahamurhat(1974) ja Future Filmin myynnin edistämiseksi laitettu etukannessa  komeileva slogan ”Pelottava ja hermojaraastava pieni mestariteos” pitää tällä kertaa paikkaansa, vaikkei onnistunutkan aiheuttamaan allekirjoittaneen kaltaiselle kokeneelle kauhukonkarille yöunien menetyksiä, mutta kyllä sai jännittää urakalla.


The Funhouse on lievästi aliarvostettu teos Hooperin filmiografiassa, sillä kyseesä on harvinaisen tasokkaasti  tehty kasarislasheri, jonka parissa sai jännittä useaan otteeseen.


Arvosana🎡🎡🎡🎡🎡