sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Nuori Hannibal (2007)

Ohjaus: Peter Webber

Käsikirjoitus: Thomas Harris

Pääosissa: Gaspard Ulliel, Dominic West, Gong Li, Aaron Thomas, Kevin Mckidd, Rhys Ifans.

Leffan nimestäkin voi jo päätellä, mistä leffa kertoo, joten suoraan asiaan.

 Elokuva alkaa vuodesta 1944, jolloin  Hannibal jää siskonsa kanssa orvoksi vanhempien kuoltua sodan melskeissä. Huonommaksi lapsuus ei voisi muuttua, kun joukko SS-miehiä saapuvat Lectereiden linnaan ja murhaavat ja syövät Hannibalin siskon ruoan loputtua linnasta.

8 vuotta myöhemmin teiniksi kasvanut   Hannibal ottaa hatkat orpokodista ja muuttaa Ranskaan asumaan Murasaki-tädin luokse ja alkaa jälittämään siskonsa syöneitä SS-miehiä.

Varoitus: Seuraava  kappale sisältää spoilereita:

Vaikka elokuva onkin loistava, olisin toivonut,  että Harris olisi kirjoittanut tästä vähän pidemmän ja olisi   jatkunut tarinaa kertomalla   myös Hannibalin muuttamisella Amerikkaan ja niistä 9 murhasta. + yrityksestä (Mason Verger) sekä jo tuomalla Will Grahamin ja Jack Crawfordin mukaan  jo tässä vaiheessa  ja parempi  lopetus tarinalle olisi ollut Lecterin kiinnijääminen , Grahamin vetäytyminen  varhaiseläkkeelle  ja loppukohtaus olisi voinut olla sama, mistä Manhunter alkaa, eli  POVina  kuvattu”Hammaskeijun” murtautuminen Leedsien kotiin.


Hyvä ja loistava kostotarina, vaikka Gaspard Ulliel ei ole kovinkaan mieleenpainuva Hannibal Lecterinä.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hannibal (2001)

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: David Mamet( Thomas Harrisin samannimisen kirjan pohjalta)

Pääosissa: Julianne Moore, Anthony Hopkins,  Ray  Liotta, Gary Oldman, Giancarlo Giannini, Frankie Faison.

Uhrilaampat oli ilmestyessään menestyselokuva, joten Thomas Harris päätyi kynäilä  jatkoa Tohtori Lecterin seikkailuille ja 10 vuotta Uhrilampaiden jälkeen ilmestyi Ridley Scottin ohjastelema Hannibal.

Clarice Starling ( Julianne Moore) joutuu vaikeuksiin pieleen menneen huumeparonittaren pidätyksen  takia.  Hannibalin murjomaksi jotunut miljonääri Mason Verger ( Gary Oldman) on saanut vihiä Kecterin asuvan Italian Firenzessä ja haluaa jakaa tietonsa Starlingin kanssa. Mutta kuten arvata saattaa, Vergerillä ei ole puhtaita jauhoja pussissaan.

Samaan aikaan Firenzessä paikallinen  poliisi Rinaldo Pazzi ( Giancarlo Giannni) on päässyt Lecterin jäljille ja haaveillee Lecteristä luvatusta palkkiosta.

Aika kauas on menty Uhrilampaiden laadukkuudesta ja vaikka ohjaajan pallilla hääräileekin Ridley Scott, elokuva menee paikoittain b-luokan splätteriksi.  Myöskään Julianne Moore on aika pliisu Starlingina ja valovuosien päähän Jodie Fosterin tulkinnasta samasta hahmosta.

Vaikka Hannibal ei  olekkaan  niin hyvä kuin Uhrilampaat, on silläkin muutamat hyvät hetkensä ja Sir Anthony Hopkins pelastaa roolisuorituksellaan pelastamaan elokuvaa vajoamasta pohjamutiin.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️

Uhrilampaat (1991)

Ohjaus: Jonathan Demme

Käsikirjoitus: Ted Tally (Thomas Harrisin samannimisen kirjan pohjalta)

Pääosissa: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Ted Levine, Anthony Heald, Frankie Faison.

Hannibal Lecter, tuo kaikkien tuntema kannibaalimyssytohtori debyytoi valkokankaala jo vuonna 1986 Michael Mannin loistavassa ja aliarvostetussa klassikossa Manhunter Brian Coxin tulkitsemana. Vasta 5 vuotta myöhemmin  Sir Anthony Hopkinsin tulkitsemana Tohtori Lecter  tuli suuren yleisön  tietoisuuteen elokuvan Uhrilampaiden ilmestyttyä. Elokuva räjäytti potin Oscar-gaalassa ja vei keskeisimmät palkinnot mm parhaan mies ja naispääosan kategorioissa.

Clarice Starling (Jodie Foster) on käymässä läpi FBI:n kovaa agenttikoulutusta, kunnes hänet yllätten laitetaan haastattelemaan vankimielisairaalaan Tohtori Lecteriä, saadaksen laadittua profiilin Buffalo Billinä  tunnetun XL-kokoisia naisia  nylkevän hihhulin kiinnisaamiseksi.

Vaikka pidänkin ennemmän Manhunterista, on Uhrilampaatkin loistava ja piinaava trilleri. Jodie Foster ja Anthony Hopkins tekevät hyvää jälkeä pääosissa, vaikka William Petersenin tulkitsema Will Graham onkin huomattavasti mielenkiintoisempi päähenkilö kuin Clarice Starling.

Uhrilampaat on 2. paras elokuva Hannibal Lecter -sarjassa ja yksi 90-luvun parhaimpia elokuvia.

Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

maanantai 6. maaliskuuta 2017

Punainen lohikäärme (2002)

Ohjaus: Brett Ratner

Käsikirjoitus: Ted Tally ( Thomas Harrisin kirjan Punainen lohikäärme pohjalta)

Pääosissa: Edward Norton, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes, Harvey Keitel, Philip Seymour Hoffman, Emily Watson, Mary Louise Parker, Anyhony Heald, Frankie Faison


En ala tästä nyt hirveästi kirjoittamaan. Ks arvosteluni elokuvasta Psykopaatin jälijllä (1986)

Will Graham  (Edward Norton) on FBI:in mestariprofiloija, jolla on hämmästyttävä kyky ajatella kuin rikollinen. Grahamin eläkepäivät Floridassa keskytyvät, kun Jack Crawford (Harvey Keitel) tarvitsee apua " Hammaskeijuksi" kutsun murhaajan kiinni saamiseksi. Graham joutuu tutkimusten aikana turvautumaan Hannibal Lecterin ( Anthony Hopkins 3 kertaa roolissaan) konsultaatioon.

Luettuani Harriksen kirjan, voin todeta, että tämä versio oli lähimpänä kirjaa kuin Michael Mannin Manhunter, josta pidän enemmän, silä vaikka tämäkin huippuleffa, tästä löytyy paljon puutteita.

Hyvää:

+  Ralph Fiennesin roolisuoritus '" Hammaskeijuna"
+Paikoittain jännä ja tiivistunnelmainen

Huonoa:
-Tunnelma heittelehtii aika pahasti
-Huonosti lavastettu 80-luku
-Mitäänsanomaton soundtrack Danny Elfmanilta
- Ohjaus
- Edward Norton on yllätävän vaisu Will Graham
-Miesalastomuus
-Kaupallisuus haiskahtaa (etenkin lopussa)
-Anthony Hopkins toistaa itseään

Puutteistaan huolimatta paikoittain  jännä ja tiivistunnelmainen trilleri.



Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️