maanantai 31. tammikuuta 2022

The Brood-Vihan jälkeläiset(1979)

 Ohjaus & Käsikirjoitus: David Cronenberg


Pääosissa: Art Hindle, Oliver Reed, Samantha Eggar, Cindy Hinds, Nicholas Campbell


Cronenbergiä taas vaihteeksi. Sitten asiaan:


Jossain Kanadan korvessa asuva Carveth-niminen perhe  on pienimuotoisessa kriisissä, kun Frank-isä huolehtii yksin Candice-tyttärestä, sillä välin kun Nola-äiti käy epäilyttävän oloisen New Age-guru Hal Raglanin  vastaanotolla, jossa   harjoitetaan Psykoplasmiikkaa   eli selkokielellä   psyykkisten patoutumien purkamista fyysisinä  ilmiöinä, esimerkiksi patteina iholla.


Sitten Frankin anoppi kuolee hämärän henkirikoksen uhrina  ja lisää outoja murhia alkaa tapahtumaan ja asiaan liittyy jotenkin Tohtori Raglanin outoon terapiaan.


Jälleen taattua  Cronenbergiä eli ”mieltäylentävää” tunnelmaa ja kuvastoa Howard Shoren maalaileva soundtrackillä varustettuna ja tämä oli Shoren  2. soundtrack elokuvaan ja 1. Cronenbergin ohjaamaan elokuvaan ja itse Joe Dante vastasi elokuvan Amerikkalaisen traileri  editoinnista ja jälki on sen mukaista elikkä hyvin tyypillinen 70-80-lukujen kauhuelokuvien traileri, joka spoilaa koko elokuva, joten älkää katsoko traileria etukäteen.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



maanantai 17. tammikuuta 2022

Nauruihminen(1928)

 Alkuperäinen nimi: The Man Who Laughs

Ohjaaja: Paul Leni

Käsikirjoitus: J. Grubb Alexander( Victor Hugon romaanin pohjalta)


Pääosissa: Conrad Veidt,  Mary Philbin, Olga  Baclanova,  Brandon Hurst,  Cesare Gravina,  Julius Molnar Jr


Taas mykkäelokuvaa pukkaa kulinaristin saitille. Sitten asiaan:


Joskus 1600-luvun Englannissa aatelisten riita kärjistyy niin pahaksi, että  kuningas, jonka kättä eräs aristokraatti ei vaivautunut nuoleskelemaan, määrää edellä mainitun aristokraatin  mestauslavalle ja aristokraatin poika Gwynplaine,  saa myöskin osansa isänsä rangaistuksesta  saamalla kirurgisen toimenpiteen takia pysyvä hymyn naamallensa, jota hän voisi nauramaan edesmenneen isänsä   sekoillulle ja  pisteenä iin päälle hänet passitetaan  keskelle lumimyrskyä.


Vuosia myöhemmin Gwynplainesta on tullut kiertävän  sirkuksen vetonaula, ns ”Nauruihminen”,  jonka sydän sykki niin ikään sirkuksessa työskentelevälle sokealle naiselle nimeltään Dea(on siinäkin taas nimi) jonka  Gwynplaine pelasti lapsena lumimyrskyn keskeltä.

Pian kuitenkin  aateliset  änkeävät kuvioihin ja heille selviä, mikä Gwynplaine on miehiään, joten Gwynplaine joutuu lopulta kohtamaan oikean minänsä ja kurjan menneisyytensä.


Yksi parhaimpia mykkäelokuvia, jonka päähenkilö toimi inspiraationa Jokerille.


Arvosana🤡🤡🤡🤡🤡



sunnuntai 16. tammikuuta 2022

The Descent-Loukussa(2005)

 Ohjaus & Käsikirjoitus: Neil Marshall


Pääosissa:  Alex Reid , MyAnna Buring, Natalie Jackson Mendoza, Nora-Jane Noone, Saskia Mulder,  Shauna MacDonald


Juoni lyhyesti ja ytimekkäästi:


4 naista ovat laskemassa koskea kanooteilla, kunnes he löytävät luolan, jota ei löydy kartoilta, mutta siitä huolimatta  naiset lähtevät luolaan ja törmäävät epäilyttävän paljon Nosferatun(1922/79 )Kreivi Orlokkia muistuttaviin ”ryömijöihin”, joten luvassa on jälleen kerran verta ja suolenpätkiä luonnon helmassa.


Neil Marshall heittää jälleen kerran sekalaisen joukon keskelle korpea ottamaan mittaa yliluonnollisesta vastustajasta, mutta tällä kertaa  soltut ovat vaihtuneet naisiin ja ihmissudet luolassa eläviin ”ryömijöihin” ja vaikka päähenkilöt ovatkin tällä kertaa  naisia,  luvassa silti ole kliseisiä kauhuelokuvan naisia, jotka kirkuvat ja juoksevat ympäriinsä kuin päättömät kanat, vaan  kivenkovia kimuleita,  ja yhdellä päähenkilöistä on jopa alun kanoottiouudessa päällään samantyylinen märkäpuku kuin Burt Reynoldsilla eräjormailu-klassikossa Syvä joki(1972) joten kaipa tätä voisi sitten luonnehtia  naisten tähdittämäksi Syvän joen, Alienin ja The Thingin kombinaatioksi, vaikka tällä kertaa ollaan tavallaan ”maan pinnalla” ja vähemmän kylmemmissä olosuhteissa.


The Desenct on Dog Soldiersin tapaan  viihdyttävä, verinen, ja jännä 00-luvun kauhuilu, jolle ikävä kyllä tehtiin rahastusmielessä tökerö jatko-osa(2009) sekä saman vuonna epävirallinen Hollywood-version, jonka hassua kyllä näin ennen tätä, eikä sekään hullumpi leffa ollut, vaikka jääkin tuunelmassa ja goreilussa kakkoseksi tälle.


Arvosana⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

lauantai 15. tammikuuta 2022

Dog Soldiers(2002)

 Ohjaus & Käsikirjoitus:  Neil Marshall

 Pääosissa: Sean Pertwee, Liam Cunningham, Kevin McKidd


Nyt arvostelussa törkeän kova hukkapätkä 20 vuoden takaa. Sitten asiaan:


6 brittisotilasta ovat metsässä sotaharjoituksissa Skotlannin metsissä, kunnes he löytävät hylätyn leirin, jossa he tapaavat erikoisjoukkojen kapteenin, joka on epäilyttävän paljon järkyttynyt ja kertoo, siitä, että on menettänyt joukkueensa tuntemattoman vihollisen yllätyshyökkäyksessä.


Sitten seuraavana yönä tuntematon vihollinen hyökkää jälleen ja soltut pakenevat mökkiin, jossa asuu viherpiipertäjä Megan ja vihollinen paljastuu laumaksi ihmissusia, joten soltuilla on edessään  2 vaihtoehtoa: Taistella hukkia vastaan tai odottaa auringonnousua, mutta katsojien iloksi soltut valitsevat vaihtoehto A:n, joten luvassa  on verta ja suolenpätkiä koko rahan edestä.


Dog Soldiers on viihdyttävä ja verinen risteytys Elävien kuolleiden yötä, Evil Deadiä ja Predatoria, paitsi tällä kertaa Zombiet, Demonit ja ulkoavaruuden Rastafari-Jarin sijasta mukana on ihmissusia ja tämä taitaakin olla viimeinen hyvä ihmissusista kertova leffa, ennen kuin Twilight ja True Blood tekivät niistä pellejä.


Seuraavaksi arvostelussa The Descent- Loukussa(2005)


Arvosana🐺🐺🐺🐺🐺


lauantai 1. tammikuuta 2022

Nosferatu(1922)

 Alkuperäinen nimi: Nosferatu, eine Symphonie des Grauens


Tunnetaan myös nimellä: Nosferatu-  a Symphony of Horror

Ohjaaja: F.W. Murnau


Käsikirjoitus: Henrik  Galeen( Bram Stokerin romaanin pohjalta:


Pääosissa: Max Schreck, Gustav Von Wangenheim, Greta  Schröder


Nyt startaataan Leffakulinaristin vuosi 2022 yhdellä kauhugenren pioneeriteoksella, joka viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhlia ja kyseessähän on tietysti 1. Dracula-filmatisointi(toisin luvaton sellainen)  elikkä Nosferatu. Sitten asiaan:


Tarina on  siis sama  kuin ennenkin:  Hutter(Jonathan Harker) lähtee hieromaan kauppoja Kreivi Orlokin(Dracula) kanssa  Bremenissä(Lontoo) sijaitsevista kiinteistöistä. Linnassa Orlok näkee valokuvan Hutterin vaimosta Ellenistä( Mina Harker) vangitsee Hutterin linnaansa ja lähtee laivalla Bremeniin tuoden kaupunkilaisten kiusaksi ruton mukanaan kulkevan rottalauman kanssa.


Kuten aiemmin todettu Nosferatu oli  ensimmäinen ja kaiken lisäksi luvaton Dracula-filmatisointi, joten sen takia hahmojen nimet tapahtumapaikka ja aika olivat vaihtuneet, mutta Stokerin leski siitä huolimatta haastoi Murnaun oikeuteen ja oikeus määräsi Nosferatun kopiot hävitettäviksi, mutta onneksi sentään muutama säästyi jälkipolvien ihmeteltäväksi ja vuodesta 1931 olemme saaneet nähdä kreivin edesottamuksia tasaisin väliajoin ja vuonna 1979  Herzog ohjasi tästä remaken, jossa hahmot sentään saivat esiintyä omilla nimillään, sillä  tuon ajan lain mukaan tekijänoikeus oli jo vanhentunut.


Vaikka tämä onkin klassikon asemassa ja edelleen monet pitävät tätä pelottavana, mutta 100 vuoden aikana  pelottavuus on ottanut hatkat ja lähinnä tämä aiheutti hilpeyttä ja Herzogin remake voittaa tämän tunnelmassa 100-0


 Vaikka Nosferatu on  keskeinen teos kauhun historiassa ensimmäisenä Dracula ja Vampyyrielokuvana, ei se kuitenkaan maineensa veroinen mestariteos ole siitä huolimatta, mutta yleissivistyksen kannalta klassikko kuitenkin ja jos aiotte tämän katsoa älkää katsoko tätä valmiiksi olevalla soundtrackillä , vaan katsokaa tämä täysin mykkänä ja laittakaa taustalle soimaan jotain muuta musiikkia, niin elokuva muuttuu tyystin erilaiseksi ja hauskemmaksi kertaheitolla.


Arvosana🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️🧛🏻‍♂️